Homályos magyarázkodás a tapolcai lámpaoszlopok ügyében

A konkrét ügy nyilvánvaló személyes kötődésein túl aggályos és visszaélésekre adhat lehetőséget az a „közbeszerzési” gyakorlat, amely 3 cég meghívásán alapul anélkül, hogy a pályázók körére a városvezetés bizalmasain kívül bármely független döntéshozó testület előzetesen betekintést nyerhetne -hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtótájékoztatóján Badány Lajos.

A Jobbik képviselője szerint ez az eljárásrend lehetőséget ad arra, hogy a pályázat kiírója saját hatáskörben olyan résztvevőket hívjon meg, amely a „versenyeztetés” során az általa előre eldöntött végeredmény hozza.

A politikus ezek után választ vár:

  • Korrekt-e a miskolci adófizetők pénzén a piaci ár kétszeresén üzletet kötni?
  • Felvethet-e morális kételyeket az, hogy a nyertes vállalkozás tulajdonosa éppen a polgármester erdélyi barátja, ügyvezetője pedig a KDNP miskolci frakcióvezetőjének szomszédja?
  • Véletlen-e, hogy a nyilvánvalóan túlárazott beruházást elnyerő cég sorra kapja a városi és országos megrendeléseket?
  • Ki a felelős azért, hogy az ajánlatkérés becsült összege köszönő viszonyban sem áll a piaci árakkal?
  • Tisztességes-e súlyos adókkal terhelni a miskolci vállalkozásokat, miközben a Kriza Ákos olyan adóparadicsomba bejegyzett cégekkel dolgoztat, akik se Miskolcra, se pedig bármely más településre nem fizetnek egy fillér iparűzési adót sem?

Miközben a Fidesz-KDNP koalíció büntető adót vet ki a Miskolcról munkanélküliség okán elvándorolt lakosság ingatlanjaira, az általuk kedvezményezett idegen cégek mentesültek az építményadó megfizetése alól is, jegyezte meg Badány.
Hozzátette: a Jobbik következetesen arra törekszik, hogy a közpénzek felhasználása átlátható legyen, a meghívásos pályáztatások és a közbeszerzési értékhatárt el nem érő beruházások során a helyi versenyképes vállalkozások kapjanak lehetőséget.