Hónapok óta megy a klíma egy üresen álló tatabányai kórházépületben

Hónapok óta megy a klíma egy üresen álló tatabányai kórházépületben

Állagmegóvás címszóval május óta folyamatosan megy a klíma a tatabányai kórház új, még üresen álló épületében.

Az Átlátszó még 2021 elején írt arról, hogy a tatabányai Szent Borbála Kórházhoz egy új szárny épül, a becsült érték majdnem háromszorosáért. Ez a 12 milliárdos épület hónapokkal ezelőtt elkészült, csakhogy még nem adták át. Ennek ellenére folyamatosan megy benne a klíma – írta meg az Átlátszó.

Virág József , az intézmény főigazgatója, az ügyben azt közölte: „A rendeletésszerű használathoz szükséges volt az épület távhőrendszerbe való bekötése, ezek a munkálatok ez év május 10-ig befejeződtek és a próbaüzem is sikeresen megtörtént. Az állagmegóvás érdekében azóta is folyamatos hőmérséklet-temperálást biztosítunk az épületben.”

Klimatizált üres kórház

A főigazgató azt is elmondta, várhatóan ősszel kezdődik a betegellátás a tatabányai Szent Borbála Kórház új szárnyába. Jelenleg az épület használatbavételi engedélyének hatósági ügyintézése zajlik, ezt követi a működési engedélyeztetés.

Az új szárny, az úgynevezett U épület tervezésére és kivitelezésére 2018. november 9-én írta ki a kórház a közbeszerzést. Az ajánlattételi határidőt hatszor kitolták.

Az eredetileg nettó 4,5 milliárd forintra becsült munkát a Strabag Zrt. nyerte nettó 12,1 milliárdos ajánlattal, ami a becsült érték 2,6-szorosa, vagyis majdnem háromszorosa. A folyamatos klimatizálás sem lehet olcsó.

Miközben más intézményekben hűtés nélküli szobákban, 30-40 fokban fekszenek a betegek, és operációk maradnak el a műtők elromlott klímaberendezései miatt - emlékeztet az Átlátszó.

(Kiemelt képünk illusztráció - MTI/Katona Tibor)