Honnan szerezzünk egy katalán miniszterelnököt?

A törvényhozás a héten már másodszor szavazott a jelölt ellen, aki szerdán egy szűk körű találkozón igyekezett meggyőzni a parlament másik függetlenségi pártja, a baloldali Népi Egység (CUP) vezetőit, hogy támogassák.A Katalóniát már öt éve irányító Artur Mas a csütörtöki szavazás előtt a parlamentben elmondta: az egyeztetésen felajánlotta, hogy az alelnökök számát emeljék egyről háromra, akik bizonyos hatásköröket átvehetnének az elnöktől.

Ezzel igyekezett megfelelni a Népi Egység korábban vázolt elképzelésének, hogy több fős elnökség irányítsa a katalán autonóm közösséget, és ne egy kézben legyen a hatalom. Az ajánlat azonban nem változtatott a Népi Egység képviselőnek véleményén, hogy Artur Mas nem az a konszenzusos személy, akire most Katalóniának szüksége van. Jelezték azt is, hogy Artur Mas helyett szívesen támogatnák Raül Romevat, aki a győztes párttömörülés listavezetője volt a választásokon. A Junts pel Sí egyelőre azonban kiáll jelenlegi elnökjelöltje mellett.

Várhatóan folytatódni fognak a tárgyalások a két párt között. A katalán parlament többi pártjával a megegyezés szóba sem jöhet, mert nem csak Artur Mas személyét utasítják el, hanem Katalónia elszakadását is Spanyolországtól.

Az elnök személyéről két hónapon belül kell megállapodni, ha január 9-ig nem sikerül elnököt választani Katalóniában, meg kell ismételni a választásokat.