Hoppá! Újraindítják a megszüntetett nyomozást az MNB-s luxuskastély ügyében

Százmillió forint közpénzt takaríthatott volna meg az MNB alapítványa.

A cikk tartalma szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány 1,038 (bruttó 1,3) milliárd forintért vásárolta meg azt az ingatlant az offshore hátterű Wakefield Kft-től, amelyet mindeközben százmillió forinttal olcsóbban, nettó 950 milliós irányáron árult egy ingatlanközvetítő cég az interneten. Az irányár azt jelenti, hogy lefele lehetett volna alkudni, nem azt, hogy baksist kellett volna adni. Matolcsy azonban másképpen látta.

Tényi István szenvedélyes feljelentő ebben az ügyben is a rendőrséghez fordult, a BRFK V. kerületi rendőrkapitánysága azonban a nyomozást megszüntette, azzal az indoklással, hogy a Magyar Nemzet-cikkben körvonalazott eset, még csak nem is rossz üzlet, de semmiképpen sem bűncselekmény. A BRFK akkor azt írta, hogy az adás-vétel egy 2014-es értékbecslésen alapult, a nyomozati anyag szerint az 1,3 milliárd forint is a forgalmi érték alatt van, az alapítvány rendeltetésszerűen használta fel közpénzét.

A V. és VIII. kerületi ügyészség azonban most azt közölte, hogy 

a nyomozó hatóság nem végezte el a tényállás lehető legteljesebb körű felderítése érdekében szükséges és lehetséges nyomozási cselekményeket,

így az ügy érdemében megalapozott döntést hozni nem lehet, annak érdekében további cselekmények teljesítése szükséges. A nyomozást megszüntető határozatot az ügyészség hatályon kívül helyezte, a nyomozás folytatásáról határozott.