Félmillió helyett csak 20 ezret kell fizetnie a fideszes Hoppálnak a konnektoros akciójáért

Félmillió helyett csak 20 ezret kell fizetnie a fideszes Hoppálnak a konnektoros akciójáért

A fideszes Hoppál Péter még az országgyűlési kampány során annyira kiakadt az ellenzék kivetítőjén futó videón, hogy odament a pécsi főtéren elhelyezett projektorhoz, és egyszerűen kihúzta a dugót a konnektorból.

Később azzal indokolt, hogy "idegállapotba jött" és persze volt egy nagy adag gyurcsányozás is.

A helyi választási bizottság azonban kevésnek tartotta Hoppál "érvelését" és úgy döntött, hogy a fideszes képviselő 

„a kampányeszköz működését biztosító tápkábel áramforrásról történő lecsatlakoztatásával megsértette a választási törvény szerinti jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét”.

A testület ezen felül 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Hoppál Pétert.

A helyi választási bizottság példás döntést hozott, aminek talán még visszatartó ereje is volt,

azonban a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta Hoppál fellebbezését, így félmillió helyett csak 20 ezer forintot kell fizetnie a Fidesz politikusának.

A HVG vette észre, hogy a bírság 96 százalékos elengedésére az a Sasvári Róbert NVB-tag tett javaslatot, aki a mostani ciklusban is bekerült a testületbe, sőt, az NVB-tagok őt választották meg elnöknek. Sasvári egyébként 2010 és 2013 között még a Fidesz delegáltjaként volt tagja az akkor még Országos Választási Bizottság (OVB) néven szereplő testületnek.

A lap által közzétett jegyzőkönyvből egyébként az is kiderül, hogy

Sasvári első körben 10 ezer forintos bírságot javasolt, a bizottság ezt leszavazta, de a fideszes delegált Sárhegyi Zoltán még ezt is alulmúlta volna amikor azt javasolta, csökkentsék nulla forintra az összeget amit szintén elvetettek.

Ekkor nem kevés iróniával az MSZP-s delegált, Litresits András 1000 forinttal, 499 ezerre mérsékelte volna a félmilliós bírság összegét, amit ugyancsak leszavaztak.