Horvát választások: a HDZ győzött, de koalíciós partnert kell találnia

Horvát választások: a HDZ győzött, de koalíciós partnert kell találnia

A jobbközép kormánypárt nyerte a voksolást a hivatalos részeredmények szerint, de önállóan nem tud kormányt alakítani a megszerzett relatív többséggel.

A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben - közölte a horvát választási bizottság. Az MTI beszámolója szerint

a HDZ ugyan kihirdette győzelmét, ám nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.

A részeredmények tükrében a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 60, az SDP irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 14 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a jobboldali szuverenista Híd (Most) párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt 3 mandátummal, a Független Északi Platform 2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátummal. A horvát parlament emellett 8 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tart fenn.

A választásokat megelőző felmérések is hasonló eredményeket jeleztek előre, a legtöbb közvélemény-kutatás a HDZ-t hozta ki győztesnek. Mindenesetre

a kormányalakításhoz a HDZ-nek 76 képviselő támogatására van szükség.

A mérleg nyelve a Haza Mozgalom lehet. Támogathatják még a kisebbségi képviselők, a három szerb képviselő kivételével, ugyanis Ivan Penava, a Haza Mozgalom elnöke a választások éjszakáján kijelentette: a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) elfogathatatlan számukra.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében hangsúlyozta: pártja zsinórban harmadszor is meggyőzően nyerte a parlamenti választásokat.

"Már holnap reggel megkezdjük az új parlamenti többség kialakítását, hogy megalakíthassuk harmadik kormányunkat"

- fogalmazta meg a pártelnök.

Plenkovicgy vélte: a stabilitás megőrzése, a parlament és a kormány sürgős megalakítása az egyetlen módja annak, hogy garantálják a horvát állampolgárok szociális biztonságát különösan olyan körülmények között, amilyenben jelenleg Európa és a világ van.

Pedja Grbin, az SDP elnöke elismerte, hogy az eredmények nem olyanok, mint amire számítottak.

"Azonban még nincs itt az ideje a csüggedésnek"

- vélte, hozzátéve: napok, hetek, sőt hónapok állnak előttük, hogy Horvátországot jobbá tegyék.

Grbin kijelentette: már csütörtökön megkezdik a tárgyalásokat azokkal a pártokkal, amelyek a választások előtt azt mondták, nem lépnek koalícióra a HDZ-vel, hogy kiderüljön, igazak voltak-e a kampányban elhangzott szavak.

Ám az SDP elnöke nem beszélt vereségről, és nem is gratulált a HDZ-nek a győzelemhez.

Végleges eredményeket csütörtök délután közöl majd a horvát választási bizottság.

(Címlapkép: Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök ünnepel, miután relatív többséggel győzött a kormányzó HDZ a horvátországi parlamenti választásokon Zágrábban 2024. április 17-én. MTI/EPA/Antonio Bat)