Horvátországban is elkezdődött a béruniós aláírásgyűjtés

Az alacsony bérek miatti elvándorlás Horvátországot is súlyosan érinti.

A Jobbik horvátországi partnere, a Megújulás Generációja (GO!) által szervezett sajtótájékoztató váratlanul nagy érdeklődést váltott ki a horvát sajtóból. A vezető horvátországi lapok újságírói előtt Frano Čirko, az idén februárban értelmiségi fiatalok által alapított párt elnöke és a Bérunió kezdeményezésének horvát aláírója arról beszélt, hogy noha az Európai Unióban sok szó esik a bevándorlók, vagy az egyes liberális politikusok által preferált csoportok jogairól, még mindig alig hallani a közép-európai emberek életkörülményeinek javításáról.

Čirko emlékeztetve az Európai Bizottság német biztosának, Günther Oettingernek a szavaira, miszerint a közép-európának szánt támogatások végső soron a nyugati nagyvállalatokat támogatják, leszögezte, hogy az eddigi felzárkóztatási politika tarthatatlan, a régió országainak pedig össze kell fogniuk, hogy kiharcolják polgáraiknak az őket megillető életszínvonalat.

Mint a Bérunió polgári bizottságának képviselője, a sajtótájékoztatón a Jobbik országgyűlési képviselője, Gyöngyösi Márton is részt vett. Gyöngyösi tájékoztatta a horvát közvéleményt az elmúlt napok lengyelországi áttöréséről, ahol a Tesco dolgozói és több szakszervezet is támogatásáról biztosította a béruniós kezdeményezést, egyúttal kiemelte a szakszervezetek és a civil szféra szerepét abban, hogy a kezdeményezés elérje célját. A Jobbik politikusa elmondta, hogy a méltányos bérezést a nagy nemzetközi egyezmények, többek között az Európai Unió Alapjogi Chartája is előírja, az emberek életszínvonalának kérdése pedig nem lehet ideológiai, világnézeti csatározások terepe, így a kezdeményezés képviselői mindenkinek a támogatására számítanak.

Az alacsony bérek miatti elvándorlás Horvátországot is súlyosan érinti. Az ország kevésbé fejlett, keleti területei napról napra ürülnek ki, egyes városok lakossága pedig szinte megfeleződött az ország Európai Uniós csatlakozása óta. Különösen súlyos a helyzet a magyarok által is lakott Dél-Baranyában és Kelet-Szlavóniában. Hogy a Bérunió kezdeményezését a horvát polgárok is jobban megismerhessék, a GO! egy többállomásos bemutató körutat tart majd, érintve a nagyobb horvátországi városokat.

Kérdésünkre, hogy hogyan látja nemrég megalakult pártja jövőjét és lehetőségeit, Frano Čirko elmondta, hogy pártjával fontosnak tartják a jobboldali–konzervatív értékeket, ám politikai programjukkal mindenkit szeretnének megszólítani, aki ma nem a XX. század sérelmeivel, hanem a mindenkit érintő, valódi problémákkal kíván foglalkozni. Čirko szerint ilyen ma az elvándorlás, valamint a bérek kiegyenlítésének kérdése, de akár az internet és a digitalizáció korszakának kihívásai is, melyekre Horvátországnak is adekvát választ kell találnia. Ez minden horvát ember érdeke.

fotók: Béli Balázs