Hun lovak és gúnyák

A budapesti Iparművészeti Múzeumban Csin Si Huang-di császár sírját védelmező agyaghadsereg katonái is szerepelnek majd.

Az egymással hadakozó fejedelemségeket Csin Si Huangdi egyesítette a Kr. e. 3. század második felében, aki ehhez állítólag sztyeppei lovas eszközöket használt. Megreformálta hadseregét, katonáit hun ruhába bújtatta és a hun taktikát alkalmazva sikerült egyesíteni a Kínai alföld kis királyságait Kr. e. 221-ben.

Vágtázó hun lovak

A kínai agyaghadsereg figurái és lovai alapvetően fontosak a sztyeppei népek, különösen a hunok kutatása szempontjából. A lovakat a kínai Csin-dinasztia a hunokkal való kereskedelem útján szerezte be. A nagy lóvásárokat a Sárga-folyó partján rendezték meg, habár a híres tízezer lit futó ló kivitelét szigorúan megtiltották, amely a régészek szerint egy öszvér volt, a lónak és a vadszamárnak a keveréke. Éppen ilyen határ menti régióban éltek a Csinek, akik a hunokkal folytattak intenzív kereskedelmet, a mai Kanszu és Senszi-tartományok között. Az egyik Csin-utód, a későbbi császár ezen a határszakaszon ismerkedett meg a hunok szokásaival, és sokat tanult tőlük, elleste például, hogyan, milyen hatékonyan kormányozzák az országot és hogyan tartják egybe katonáikat.

Hun ruha titka

Az agyaghadsereg katonái hun öltözetben pompáznak. A történelem folyamán a kínai uralkodók közül sokan átvették a hun katonai öltözetet és megpróbálták elsajátítani a hun harcmodort is. A ma is elérhető történeti feljegyzésekben szerepel, hogy Kr. e. 307-ben Csao uralkodója, Wuling reformokba kezdett és elrendelte, hogy hadseregének hu vagyis hun ruhát kell ölteni: nadrágot, övet, szőrmesapkát és ruhát. Létrehozta a lovasságot és elkezdte lovas íjászatra nevelni katonáit. Az uralkodó reformja sikeresnek bizonyult és már 3 év után eredményt hozott: Kr. e. 304-ben győzelmet arattak bizonyos északi hu törzsek felett.

Qin Shi Huandi hasonlóan cselekedett, ő is átvette félelmetes északi szomszédjai harcmodorát. A hunok ruházatának számos elemét meghagyta, egyedül a fejfedőt cserélte le. Az agyagkatonákon nem szőrmesapkát látunk, hanem máig viselt, kendős viseletet. Az első kínai császárnak azonban a politikai helyzet is kedvezett és kihasználta a hun birodalom gyengeségét, elindította Meng Tian tábornokot, hogy szorítsa északra a hunokat.

OB