Huns not dead - pörgős új számmal jelentkezik a RomEr

A nyolcvanas-kilencvenes években minden nagyváros falait beborító punk jelmondatot "magyarosító" dal címét és szövegét a hun-magyar azonosság ihlette, amelynek tudata őseinknél és Európa más népeinél évszázadokon át olyannyira természetes volt, hogy a XI.-XVI. század között a magyarokat külföldön is Attila népével azonosították.  

 

Tőlünk nyugatra ma is Hungary, Hungaria, Hongrie, Ungarn, Ungheria, Unkari néven emlegetik hazánkat. Ősi regéink is a közös eredete utalnak, például a Csodaszarvas mondában említett két testvér Hunor és Magyar. 1052-ben Henrik német császár „Hunnorum” ellen vezette seregét, 1100-ban egy forrás Szent Lászlót a ”hunok királyának” nevezi.

Anonymustól Antonio Bonfini-ig középkori történetíróink felfogása szerint Árpád fejedelem, a Közép-Európától a Kaszpi-tengerig és a Dunától a Balti-tengerig uralkodó Atilla leszármazottja volt, a magyar honfoglalás pedig a király halála után a hont vesztett hunok örökség visszaszerző hadjárata. A krónikák, és saját eredet tudata szerint is a nagy birodalom szétesése után a Kárpát-medencében maradt hun néptöredék.

A szám szövegében a bandától már megszokott módon végigvonulnak a vérzivataros magyar századok. A pörgős nóta minden bizonnyal a koncertek egyik nagy pogó-slágere lesz. Ezt amúgy október 23-án élőben is tesztelhetik a rajongók.