Húsz év után megszűnhet a Fidelitas

Ha a Fidelitas jövő március 15-éig nem tesz eleget az alapszabályt érintő módosítási kötelezettségeinek, a bíróság akár fel is oszlathatja vagy meg is szüntetheti a szervezetet.

Ennek ellenére a kormánypárti politikuskeltetőben nem érzik úgy, hogy szorítana az idő: utoljára tavaly márciusban tartottak kongresszust, ahol elnökké választották Böröcz László, V. kerületi alpolgármestert, de az alapszabályt akkor sem sikerült módosítani. A Fővárosi Törvényszék ugyanis nem hagyta jóvá a szervezet közgyűlésének módosító döntését, és kétszer 45 napos határidőt szabott ki a helyes változtatások elvégzésére, ám ehhez a Fidelitas nem tartotta magát.

A tavaly márciusi tisztújításon hét új alelnököket is választott a szervezet, ám a közgyűlés hiába hagyta jóvá két új alelnök beiktatását, hivatalosan sosem lettek képviselői a szervezetnek. A Fővárosi Törvényszék végzése szerint ugyanis a Fidelitas korábbi alapszabálya alapján "a két új alelnök képviselőkénti bejegyzéséről a bíróság nem rendelkezett". Azt nem tudni, hogy a tagság értesült-e erről, illetve hogy a két új alelnök intézkedett-e a szervezet tisztségviselőjeként.

Egyelőre nem tudni pontosan, a szervezet vezetése miért nem tesz eleget a szabálytalanságok kiküszöbölésére irányuló bírósági felszólításnak, de az is titok, mi várható, ha a szombatra, az Iparművészeti Múzeumba összehívott Fidelitas-közgyűlésen - ahol állítólag Orbán Viktor is beszédet mond majd - nem sikerül elfogadni a szükséges alapszabály-változtatásokat.

Egy biztos: tisztújításra biztosan nem kell számítani.

A további részletek ITT olvashatók.