Húsz évet kaphatnak az Arany Hajnal képviselői

Ha bebizonyosodik a vádlottak bűnössége, akkor akár húsz év börtön is várhat rájuk.

Az Arany Hajnal 18 volt parlamenti képviselőjén kívül további 54 ember kerül bíróság elé az ügyben. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Az eredetileg neonáci pártként szerveződött Arany Hajnal a harmadik legtöbb szavazatot kapta az idén január 25-én tartott görög parlamenti választáson. A voksok 6,28 százalékát szerezte meg, aminek révén 17 mandátumra tarthat számot az új parlamentben. Az előző törvényhozásban helyet kapott 18 képviselője közül 13-at újraválasztottak, ami bonyolítja kissé a 300 tagú új görög parlament csütörtöki alakuló ülését. Egyelőre ugyanis nem tudni, hogy a szerdai jogi döntés miként érinti az Arany Hajnal frakcióját, illetve a parlamenti helyzetet.

A párt ellen 2013 szeptemberében kezdődött hatósági eljárás, miután gyilkosság áldozatául esett egy görög rapénekes és a bűntett szálai a párt egy önkénteséhez vezettek. Az Arany Hajnal vezetője, Nikosz Mihaloliakosz pár nappal később vizsgálati fogságba került és azóta is rács mögött van, akárcsak több pártvezetőtársa. A testület vizsgálati fogságból vezényelte le az Arany Hajnal választási kampányát is és nem eredménytelenül, mivel csupán egyetlen helyet veszített 2012-es választási szerepléséhez képest. Akkor a szavazatok 6,92 százalékát szerezte meg. Ennek alapján a vezetőség vizsgálati fogsága alig rontott a párt támogatottságán, az mindössze 0,64 szavazatszázaléknyival gyengült.