IDEA: lassan, de folyamatosan csökken a Fidesz támogatottsága, az ellenzéki tömb már erősebb

IDEA: lassan, de folyamatosan csökken a Fidesz támogatottsága, az ellenzéki tömb már erősebb

Az IDEA Intézet 2020. december 11. és december 15. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága augusztus óta, amikor is elérte maximumát, lassan, és hónapról hónapra erodálódik. Nem nagy ugrásokról vagy hirtelen bezuhanásról beszélhetünk, hanem a szavazótábor lassú, de folyamatos kopásáról – közölte hétfőn az intézet.

A Szájer-ügy kirobbanása után készített második adatfelvétel ugyanis azt mutatja, hogy a Fidesz–KDNP együttes támogatottsága a teljes, választókorú népességben 31 százalék, ami ugyan csak 1 százalékponttal alacsonyabb, mint a két héttel korábbi mérésnél volt, viszont augusztushoz képest 4 százalékpontos csökkenésről beszélhetünk. Ez már hibahatáron túli változás.

A felmérés alapján 2020. december elején a szövetségben induló ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) össztámogatottsága – amennyiben azokat mechanikusan összeadjuk – 2 százalékponttal magasabb, mint a kormánypártoké (33% vs 31%).

Az ellenzéki pártok vasárnap jelentették be, hogy kialakult a teljes összefogás: mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával indulnak 2022-ben. Ennek részleteiről itt írtunk bővebben.