Ideiglenesen Deutsch Tamás a paralimpiai bizottság élén

Harminc napon belül választ új elnököt a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), addig ügyvivőként Deutsch Tamás alelnök vezeti a szervezetet.

Erről Gömöri Zsolt távozó elnök beszélt azt követően, hogy az MPB pénteki rendkívüli közgyűlésén a levezető elnök Szabó Lászlónak, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnökének javaslatát a tagság – 28 igen, 11 nem, 2 tartózkodás mellett – elfogadva úgy döntött, hogy az eredeti napirend szerinti tisztújítás most elmarad. Így aztán a harminc napon belül összehívandó tisztújító közgyűlésen választanak majd elnököt az elsősorban a végtörlesztése és a felvett sikerdíjak miatt támadott és végül lemondott Gömöri helyett.
 
Arról Szabó László szólt, hogy ugyancsak az elnökség jelöli ki a rendkívüli közgyűlés időpontját.
 
Az MPB-ben eddig három pozíciót betöltő Gömöri Zsolt az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az elnöki posztról önként mondott le, a főtitkári és sportigazgatói posztra vonatkozó munkaszerződését ugyancsak június 19-i nappal, közös megegyezéssel szüntette meg. Hangsúlyozta, hogy ettől a naptól fogva semmilyen juttatást, így végkielégítést sem kap.
 
Gömöri a mostani közgyűlésen is beszámolt az MPB körül kialakult helyzetről. A távozó sportvezető felidézte a 2007-től 2015-ig tartó időszakot, s annak eredményeit. Kiemelte, hogy a kormányváltás, vagyis 2010 óta jelentősen emelkedett a fogyatékos sportolók állami támogatása, amely az elmúlt években magasabb színvonalú szakmai munkát tett lehetővé.

„Hatszázezer forint nem jelentős tétel”

Kitért arra is, hogy az MPB idén közel 300 millió forint állami támogatást kap feladatai ellátáshoz, s jövőre, a paralimpia évében is hasonló összegre számíthat. A szponzori pénzek közül a Coca-Colától kiesett 600 ezer forintos támogatást nem nevezte jelentős tételnek. Tájékoztatása szerint a Tescóval jól haladnak a tárgyalások a szponzorációról, míg az Allianz-cal már az új elnöknek kell megállapodnia. Gömöri beszámolóját a tagság elfogadta.
 
Megválasztották a felügyelő biztosságot, amelynek elnöke Szepesi Attila lett, a másik két tag Urbán-Szabó Béla és Pohli Viktória.
 
A közgyűlést nagy médiaérdeklődés kísérte. Mivel a tanácskozást egy kis teremben tartották, ezért az újságírókat nem engedték be, csak egy kivetítőn követhették nyomon az eseményeket, miközben a terem bejáratát egy biztonsági őr vigyázta.