Idén januárban is lesz Doni Hősök Emléktúra

Jásdi Balázs, az emléktúra főszervezője úgy nyilatkozott, hogy az előrejelzések szerint idén is háromszáz felett lesz a minden év januárjában megszervezett túra résztvevők száma. Az ez évi menetelésre január 28-30. között kerül majd sor, különlegessége pedig az lesz, hogy a távot először teljesíti öt különálló, szakasz-szintű alegység, öt különböző útvonalon.



Az első csoport Gyermely és Tardos, a második Zemplén és Sátoraljaújhely, a harmadik Debrecen és Hajdúhadház, a negyedik Bélapátfalva és Eger között, az ötödik pedig Békéscsaba térségében halad majd. A különböző útvonalakon, különböző egyenruhásokkal találkozhatunk.

Míg az első menetoszlopban zömmel katonai hagyományőrzők teljesítik a kijelölt távot, a második szakaszban hivatásos katonák és önkéntes műveleti és védelmi tartalékosok lesznek. A harmadik szakaszban a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjai menetelnek. A negyedik és ötödik szakaszokban pedig diákok, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, valamint francia, német és olasz bajtársi szervezetek tagjai vesznek majd részt.

A túra célja továbbra is az, hogy minimális betekintést nyújtson a résztvevőknek abba, mit is élhettek át 1943-ban a 2. magyar hadsereg, életükért küzdő katonái a szovjet áttörés viszontagságai alatt, és egyben élő emléket állítson azoknak a vitéz honvédeknek, akik hazájuktól távol, de hazafias kötelességük teljesítése közben haltak hősi halált.