Vásárlási idősáv: az élelmiszerboltok már mindenkit beengednek

Vásárlási idősáv: az élelmiszerboltok már mindenkit beengednek

Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, a kormányzat visszavonta a veszélyhelyzetet, ugyanakkor a szerda éjszaka megjelent Magyar Közlönyből nem derült ki egyértelműen, hogy a 65 év felettiek védelmében létrehozott vásárlási idősáv érvényes-e még. 

Újra engedélyezik az 500 főnél kisebb koncerteket

Az Index írja, hogy a a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló kormányrendeletben szó esik a "zenés, táncos rendezvényekről" is. Ezek abban az esetben újra megtarthatók, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma, az ott foglalkoztatott személyekkel együtt, egy időben nem haladja meg az 500 főt.

Kipróbáltuk. 

Mind a nagyobb üzletekben, mind pedig a sarki kis közértben gond nélkül beengedtek reggel 9 óra után, igaz a maszkviselés továbbra is kötelező (mint ahogy a tömegközlekedési eszközökön, és a vendéglátóhelyek zárt tereiben a vendéglátósok számára is).

Egyébként a koronavírus-járvány második hullámára továbbra is készülünk, megmarad az operatív törzs - bár napi tájékoztató nélkül - és a kórházparancsnoki rendszer. A kormány az országos tisztifőorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, ha nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet, vagy pedig az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.