Így készítsen otthon szaloncukrot!

Gyorsan elkészül, a gyerekeket is be lehet vonni a készítésbe, és nem kell félnünk a rettegett E-ktől!

Hozzávalók:

  • gesztenyemassza (mennyisége cél szerint, 500 gr. biztosan elég egy karácsonyra)
  • aszalt gyümölcsök
  • sütőpapír vagy selyempapír
  • alufólia (díszes, színes alufólia)

A mázhoz:

  • tortabevonó csokoládé (500 gr gesztenyéhez kb. 2 tábla)

Elkészítés:

A gesztenyemasszák vásárlásakor legyünk körültekintőek, mivel vannak burgonyapürével „higított” gesztenyealapok is! Ez is finom lehet, csak nézzük meg, mit veszünk, nehogy a végén átverve érezzük magunkat!)

A fagyasztott gesztenyepürét hagyjuk felolvadni, hogy szobahőmérsékletű legyen, hiszen csak ekkor lesz gyúrható. Gyúrjunk belőle tetszésünknek megfelelő (például mogyoró) nagyságú golyócskákat (ebben nagy élvezettel segíthetnek a gyerekek is!) A közepébe gyúrhatunk mogyorót, diót, aszalt gyümölcsöket, ahogy teszik. Egy tálcára sorakoztassuk őket.

Közben elkezdhetjük gőz fölött felolvasztani a csokoládét. És ha folyékonnyá vált, sorban beleforgatni a gesztenyegolyókat. Ha mindenhol befedte a csokoládé, kivesszük, és egy külön tálcán szilárdulásig hűlni hagyjuk. Ne féljünk a veszteségtől, hiszen ez óhatatlanul mindig adódik a belemártások, lecsöpögések folytán.

Ha megszáradtak (ezt hozzányúlva megállapíthatjuk), vágjunk le olyan méretű, négyzet alakú sütőpapírt, amit köréjük tudunk csavarni, két szélét cakkozzuk be ollóval (ha van kedvünk tovább díszíteni), majd hengereljük bele a golyókat. A cakkos vége maradjon kint, ahogy azt a szaloncukroknál szokás. Ez után körétekerhetünk egy megfelelő méretű (az előzőnél keskenyebb) alufóliát úgy, hogy a cakkos vég látható maradjon.

És kész is a házi készítésű gesztenyés szaloncukrunk!