Így úszta meg a helyreigazítást a Vonáról hazudozó Ripost

Március 14-én jelentetett meg egy zavaros cikket a Fidesz új médiabirodalmához tartozó Ripost.hu nevű bulvárportál, melyben többek közt azt állították Vona Gáborról, hogy koccintott az aradi tábornokok kivégzésére és Haynau híve.

 

 

 

 

 

 

 

A Habony-féle médiabirodalom működését bemutató cikkünkben már megírtuk:

a politikával csak elvétve foglalkozó, hivatalosan független és külön cég által működtetett ripost.hu-nál landolnak a titkosszolgálati anyagok, melyeket a portál felturbózva, esetleg hazugságokkal kiegészítve tálal, ahogy ők számolnak be teljes képtelenségekről is, majd az adott hírt tőlük veszi át a Faktor.hu-n át a TV2-ig és a közmédiáig az összes kézivezérelt sajtótermék.

Hasonló volt a forgatókönyv a Vonáról szóló cikk esetében is: a Ripost bizonyítékok nélkül azt állította, hogy Vona Gábor Haynau híve, labanc, hazaárulónak nevezte a 48-as forradalmárokat és koccintott az aradi tizenhármak kivégzésének évfordulóján.

Mivel Vona szerint színtiszta hazugságokról van szó, helyreigazításért perelte a Ripost kiadóját,

a pénteki bírósági tárgyaláson azonban csak a felperes jogi képviselői jelentek meg, a Riposttól senki sem érkezett a fővárosi törvényszékre.

Védelem híján a bírónő hamar berekesztette a tárgyalást, a döntés meghozatala előtt azonban meglepően sokat gondolkodott. Mikor nagyjából 20-30 perc múltán újra a tárgyalóterembe hívta a feleket, közölte:

a bíróság észlelte, hogy az alperes vonatkozásában nem állapítható meg egyértelműen, hogy szabályszerűen idézték volna be a mai tárgyalásra, ezért a tárgyalás nem tartható meg, ítéletet nem tudnak hozni, új tárgyalást tűznek ki április 11-re.

A bíróság tehát ahelyett, hogy helyreigazításra kötelezte volna a Ripostot, inkább azt mondta ki, hogy biztosan ők hibáztak, ezért nem jött el senki a portáltól a nyilvános tárgyalásra, melyen egyébként a sajtó több munkatársa is ott volt.

Hogy ez mennyire életszerű, azt olvasóink fantáziájára bízzuk, a Ripost azonban időt nyert, másfél hétig még biztosan nem kell beszámolniuk arról, hogy valótlanságokat állítottak.

Egyébként még csütörtökön Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője így cáfolta a híresztelést a köztévének, de végül ők inkább nem adták le a felvételt a híradóban: