Így védekeznek a rendőrterror vádlottai

Az egyiket igazolta, a másik jól szervezett támadást vizionál, a harmadik meg csak parancsra cselekedett. Nem történt itt semmit, kérem oszoljanak.

Felmentését kérte az utolsó szó jogán a 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben elkövetett katonai bűncselekmények miatt rendőri vezetők és beosztottjaik ellen indult büntetőper öt vádlottja a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt hétfőn.

Tudta? Bene Lászlót igazolta az élet

Bene László volt országos rendőrfőkapitány úgy fogalmazott: "az őszi események kapcsán (...) minden intézkedésem arra irányult, hogy a rendőrséget ebből a helyzetből kivezessem, és minden tekintetben alkalmassá tegyem arra, hogy az ország közbiztonságát, közrendjét az állampolgárok biztonságát szavatolni tudjam".
   
Hozzátette: azok, akik figyelemmel kísérték a 2006 októbere utáni eseményeket, láthatták, hogy "az élet ezt visszaigazolta".
   
A volt országos rendőrfőkapitány azt kérte, hogy a táblabíróság a korábbi, első fokon született felmentő ítéletét hagyja helyben.

Jól szervezett támadást álmodott Gergényi  

Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány ugyancsak felmentését kérte az utolsó szó jogán. Felidézte: 2006 őszén a rendőri vezetésnek semmilyen információja nem volt a várható történésekről, az erre hivatott szolgálatoktól semmilyen információt nem kaptak.
   
"A jól szervezett, brutális támadás meglepetésszerű volt (semmilyen jól szervezett támadás nem volt, Őszöd után pedig meglepetésszerű végképp semmi nem volt már - a szerk.) ilyen az elmúlt évtizedekben nem történt Magyarországon, a kollégáknak nagyon nehéz helyzetben kellett helyt állniuk" - mondta (miután a tévéostromban szándékosan arra ki nem képzett rendőröket vetettek be, hogy felhergeljék a rendőri állományt - a szerk.).


   
Hozzátette: "2006 őszén is a hatályos törvények alapján, a legjobb tudásom szerint láttam el a szolgálatomat, semmiféle bűncselekményt nem követtem el, a hazámat szolgáltam" (így tehát nem kínoztak meg senkit, nem lőtték ki senkinek a szemét és nem tartottak fogva senkit hosszú hetekig - a szerk.).

Parancsra cselekedett

Dobozi József, a Készenléti Rendőrség akkori parancsnoka azt mondta: több mint 32 éve szolgálja a magyar rendőrséget, minden esetben a törvényeknek, a jogszabályoknak, az elöljárói utasításának megfelelően járt el. Így volt ez 2006-ban is - tette hozzá, kérve, hogy a bíróság hagyja helyben az első fokon kiszabott felmentő ítéletét.
   
A per negyed- és ötödrendű vádlottja szintén felmentését kérte a perben.
   
Mint ismert, tavaly első fokon Gergényi Pétert megrovásban részesítette, ami nem volt más, mint kitüntetés, és persze egy üzenet a jövő tüntetőinek: ebben az országban bárki szemét kilőheted, bárkit lecsukathatsz, ha a hatalmat szolgálod.

Megrovásra felterjesztve

A röszkei káoszban, vagy éppen pár nappal ezelőtt a horvát határ mentén néhány zokniját egy fadarabbal tűz fölött szárító rendőrt nézve gondolkodtam el, vajon mi kell ahhoz, hogy a magyar állam észbe kapjon, és áldozzon már azokra, akik épp biztosítják a számára az állami szuverenitást és működőképességet. Vagy annak látszatát.