Így vonulnak át az amerikaiak hazánkon

M2 Bradley-k a vonaton, a Budafoki úti felüljárónál a Déli összekötő híd felé.

Korábbi cikkünkben pedig az amerikai hadsereg "Stryker" típusú lövészpáncélosai láthatóak, amint épp Magyarországon át szállítják őket. Mint ismert, az amerikai hadsereg Európában állomásozó egységei fel-alá vonulgatnak Közép-Európában.

fgh

Fotó: Ultras liberi

Információink szerint ezek a harcjárművek az Egyesült Államok szárazföldi hadseregének első hadosztályának első páncélos dandárjából valóak.  Ezek tehát nem az USAREUR standard csapatai (mint páldául a Lengyelországban lepakolt 10. légvédelmi dandár, vagy a most fel-alá cikázó második lovassági hadosztály a strykerekkel). Ők egyébként Texasból jöttek, hívójelük Ironhorse (vasló, vasparipa).

Válaszolt a minisztérium

Az Operation Atlantic Resolve gyakorlat keretében Hegyeshalom-Győr-Budapest-Szolnok-Lőkösháza vasúti útvonalon külföldi katonai eszközök - lánctalpas gyalogsági harcjárművek és műszaki vontató járművek - szállítmányozása történik - írta kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium. A szerelvény célállomása, ahogy az útvonalleírásból is kiderül, nem Magyarország, a szállítmány csak áthalad hazánk területén - olvasható a válaszban.

Azt nem írják, de a végállomás Románia.