Nyolc éve nincs altatás az Illatos úton, pár éven belül jobb helyre költözhet az ebtelep

Nyolc éve nincs altatás az Illatos úton, pár éven belül jobb helyre költözhet az ebtelep

2012 óta nem altattak sem kutyát, sem macskát az Illatos úti menhelyen helyhiány miatt – erősítette meg lapunknak a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) Állatvédelmi Őrszolgálata. Túlaltatásra – ahogy a szakemberek nevezik – mindössze a gyógyíthatatlan beteg állatok esetében kerülhet sor, ez 2020 folyamán eddig tizenkét kutyát és tizennyolc macskát érintett, az altatások mindegyike alapos állatorvosi indok alapján történt.

Jelenleg kilencvenhárom felnőtt kutya, nyolc kölyök és hét macska van a telepen. Az ellátás során kilencvenkilenc olyan kennelt tudnak használni, amelyek felnőtt kutyák normál tartására alkalmasak, ezek közül kialakításánál fogva további tizenöt lefelezhető. Van öt szabadtéri kifutó is, amelyekben egynél több kutya is tartható, ha jól vannak összetársítva, valamint több elkülönítő kennel várja az újonnan érkező ebeket - tájékoztattak.

Ugyancsak külön kennelek van a gyengélkedőben (ezeket műtét előtt és műtét után, esetleg megfigyeléskor használják). A kölyökkutyákat szintén külön kennelekben tudják tartani.

Macskáknak huszonhét kennel áll rendelkezésre, ezekben egyedi tartásban egy állat vagy egy egész alom is elhelyezhető.

Az állatok mindaddig a telepen maradnak, amíg valaki nem fogadja őket örökbe.

Az Alfahír kérdésére a Rendészeti Igazgatóság Sajtószolgálata elárulta, hogy 2018-ban 567, 2019-ben már 1082 állatot adtak örökbe.

Helyhiány esetén az Illatos úti telepet civil szervezetek is tehermentesíthetik, ez abból a szempontból kiemelten fontos lehet, hogy logisztikai okokból ne kerüljön sor altatásra. A FÖRI egyébként idén áprilisban intézkedéseket kezdeményezett arra az esetre, ha az Illatos úti telephelyen több állatot nem tudnának elhelyezni. Erre figyelemmel az országos rendőr-főkapitány felajánlotta együttműködését egy külön együttműködési megállapodás keretében – közölték. Ezt egyelőre nem kellett igénybe venni. Altatás pedig annak ellenére sem történt, hogy szeptember végén a kormánymédia megpróbálta azt sugallni, az Illatoson újra altatni fogják a 15 napnál régebben őrzött állatokat. Ez valójában nem igaz, a korábbi magyarázat szerint mindössze azt a kérdést rendezték, hogy az állat ennyi idő után milyen formában kerül állami tulajdonba.

A hely, ahol megfordul a kutyasors

Az Illatos úti ebtelepen augusztusban lesz 3 éve, hogy helyhiány miatt nem kellett egyetlen állatot sem elaltatni. Jelenleg 94 férőhelyen 102 kutyát tartanak, ottjártunkkor macska épp egy sem volt, de ezek a számok gyorsan változnak. Rejtényi Péter állategészségügyi csoportvezető szerint 120 állatig tudják komfortosan ellátni feladataikat, afölött ez egyre nehezebb.

A telepen 22 fő dolgozik, és az Illatos út komoly változások előtt állhat. Bár erről még az érintetteknek sincsenek pontos információik, Szabó Rebeka fővárosi állatvédelmi megbízott egy interjúban belengette, hogy a telepet jobb körülmények közé szeretnék költöztetni: a mostani telephely egy rozsdaövezetben található és nem igazán rendelkezik zöldfelülettel, a tervek szerint ezért a jövőben egy sokkal barátságosabb helyszínen várnák az örökbefogadókat.