Illegális akkuhulladék-raktárra bukkantak egy félreeső ikladi ipartelepen

Illegális akkuhulladék-raktárra bukkantak egy félreeső ikladi ipartelepen

A katasztrófavédelem és a rendőrség is kivonult a szokatlan bűzzel áthatott helyszínre. A Samsung SDI gödi gyárnak lehet köze az ügyhöz a magyar és koreai nyelvű feliratok alapján.

Hatalmas mennyiségben raktároznak akkumulátorcellát Ikladon, az elhagyatott ipartelepen azonban csak műanyag-, gumi- és textil-hulladékot tárolhatnának - számol be az Átlátszó. A tényfeltáró portál információi és fotói szerint a telep csarnokaiban selejtes lítiumionos aksikat tartalmazó hordók és fekete porral borított zsákok lelhetők fel, melyek egy része a Lotte Chemical dél-koreai vállalattól származik. A cég nagy mennyiségben állít elő akkugyárak számára különböző alapanyagokat.

Mindez egy becsődölt, egykor gumiabroncsok feldolgozását végző cég telephelyén, ahol most jelentős mennyiségű darált gumit és egyéb hulladékot ellenőrizetlenül a szabadban, vagy épp a földre ömlesztve tárolnak.

Négy jó állapotú raktárcsarnok is található ugyan a helyszínen, ám több romos épület is áll. A csarnokok ablakai bedeszkázva, némelyik bukóra állítva, már amelyik nem kitört állapotban éktelenkedik.

Eközben durva, maró vegyszerszag terjeng az épületek környezetében, ennek oka pedig feltehetően a csarnokokban álló leselejtezett akkumulátorhulladék.

Az Átlátszó emellett azt írja, pár hordón az akkumulátorhulladékot jelölő besorolási kód is fel van tüntetve, és

a magyar és koreai nyelvű feliratokból pedig arra lehet következtetni, hogy a selejtes akkuk a gödi Samsung-gyárból származhatnak.

A rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság július 5-én egy bejelentést követően vonult ki a Pest megyei községbeli telepre. Az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek, a bejelentő pedig az ügyben a rendőrségen feljelentést is tett.

Nem lenne túl meglepő, ha netán valóban Gödhöz vezetnének a szálak; az ottani akkugyár telephelyére 2019-től 2023 januárjáig 39 esetben már több mint 101 millió forint bírságot szabtak ki tűzvédelmi és iparbiztonsági hatáskörben.

(Címlapkép: A Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának főépülete Gödön 2017. május 29-én, a gyár nyitóünnepségének napján. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)