Ilyen még nem volt: hatezer rabot engednek szabadon

Az amerikai igazságügyi minisztérium hatezer kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt elítélt ember kiengedésére készül.

Szövetségi börtönökben őrzött rabok ilyen nagyszámú, egyszerre történő szabadon bocsátására

még nem volt példa az Egyesült Államokban.

Az intézkedés célja a büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltságának csökkentése, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt elítéltek szigorú büntetési tételének enyhítése.

Az elítélteket október 30. és november 2. között engedik szabadon. A legtöbbjüket az ellenőrzött szabadlábra helyezés előtt házi őrizetbe, vagy a társadalomba való beilleszkedésre felkészítő intézményekbe helyezik át.

Az Egyesült Államok Ítélethozatali Bizottsága nevű független szerv - amelynek feladata az ítélethozatali irányelvek kidolgozása - tavaly csökkentette a kábítószeres bűnelkövetők potenciális büntetési tételeit. Az irányelvek, amelyekkel szemben a kongresszus nem emelt kifogást, visszamenőleges hatályúak.

A bizottság intézkedése független attól a Barack Obama elnök által meghirdetett kegyelemtől, amelynek keretében nyolcvankilenc olyan kábítószerrel kapcsolatos ügy miatt elítéltet bocsátanak idő előtt szabadlábra, akik erőszakos bűncselekményt nem követtek el.

A bizottság becslése szerint az új irányelvek alapján a szövetségi börtönökben őrzött mintegy 100 ezer drogügyért elítélt közül 46 ezret engednek szabadon, a hónap végén elbocsátandó hatezer fő az érintett raboknak az első csoportja lesz. A testület becslése szerint az ezt követő egy évben további 8550 személy válik jogosulttá az őrizetes idő előtti szabadulásra.

A bizottság kezdeményezésén felül az igazságügyi minisztérium arra utasította az ügyészeket, hogy a nem fajsúlyos, nem erőszakos bűnelkövetőket, akik sem bűnözői csoportokkal, sem jelentős kábítószer-bűnszövetkezetekkel nem állnak kapcsolatban, ne vádolják meg súlyos büntetési tételekkel járó bűncselekmények elkövetésével.

A bizottság által elfogadott ítélethozatali elvek 2014. november 1-jén léptek hatályba. A testület ezt követően egy évet adott az igazságügyi tárcának a széleskörű szabadon bocsátások előkészítésére.

Az új irányelvek a

"kábítószer mínusz kettő"

elnevezést kapták, arra utalva, hogy a szövetségi ítélethozatal logikája egy számrendszeren alapul, amely több körülményt vesz figyelembe. Egyebek között mérlegeli az elkövető előéletét, a bűncselekmény típusát, és azt, hogy a vádlott használt-e fegyvert, vagy vezetője volt-e kábítószeres csoportnak. A változtatások a legtöbb esetben enyhítették a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos törvénysértés megítélésének szigorát, függetlenül a szóban forgó kábítószer típusától és mennyiségétől.

A változások nyomán a kábítószeres ügyekért kiszabható büntetési tételek átlagosan két évvel rövidülnek.

A büntetési tételek csökkenése nem automatikus, azt a raboknak kell kérelmezniük az illetékes szövetségi bíróktól, akik a közbiztonsági szempontok alapos mérlegelése után döntenek. Az igazságügyi tárca szerint a bírók országosan hetente mintegy hetven kiszabott büntetés lerövidítéséről határoznak, de el is utasítanak folyamodványokat.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 27 milliárd dolláros költségvetésének mintegy egyharmadát fordítja a szövetségi büntetés-végrehajtási intézmények fenntartására. Miközben az Egyesült Államok lakossága 1980 óta mintegy egyharmadával nőtt, a szövetségi törvények alapján elítélt őrizetesek száma 800 százalékkal nőtt és csaknem 40 százalékkal meghaladja a börtönök kapacitását.

Múlt héten a szenátorok egy csoportja a liberálisok és a konzervatívok által is széles körben támogatott, kétpárti büntető igazságszolgáltatási reform-törvényjavaslatot terjesztett be. Ez egyebek között enyhítené a kábítószeres ügyekben kötelezően megítélendő büntetési tételeket, amelyeket a 80-as és a 90-es években a kábítószeres bűnözéssel szembeni szigorú fellépés jegyében fogadtak el.

Elfogadása esetén ez a jogszabály szintén visszamenőleges hatályú lesz, és lehetőséget ad majd a kötelező minimum betartásával elítélt őrizetesek szabadon bocsátására.