Felmérés: csökkenhet az euróövezeti infláció, legalábbis erre számítanak a fogyasztók

Felmérés: csökkenhet az euróövezeti infláció, legalábbis erre számítanak a fogyasztók

Az infláció csökkenésére számítanak a fogyasztók az euróövezetben – derült ki az Európai Központi Bank csütörtökön ismertetett felméréséből.

Az MTI azt írja,

az európai jegybank adatai szerint novemberben 5,0 százalékos inflációt vártak a fogyasztók a következő 12 hónapra, szemben az egy hónappal korábbi 5,4 százalékos várakozással.

A húsz európai uniós tagállamot összefogó övezetben hároméves távlatot tekintve is mérséklődnek az inflációs várakozások. Az egy hónappal korábbi 3,0 százalék helyett 2,9 százalékos inflációt valószínűsítettek a fogyasztók novemberben.

A tényadatok alakulása egybevág a várakozások irányával, ezt jelzi, hogy az Európai Bizottság statisztikai szolgálata, az EU statisztikai hivatalaként működő Eurostat szerint decemberben 9,2 százalékra csökkent az euróövezeti infláció a novemberi 10,1 százalékról.

Az EKB felmérése szerint a közös pénzt használó EU-tagok fogyasztói a gazdaság egészének kilátásait tekintve kevésbé borúlátók, mint korábban. Novemberben még arra számítottak, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye a következő egy évben 2,0 százalékkal csökken. Egy hónappal korábban még 2,6 százalékos visszaesést tartottak valószínűnek.

Az EKB havonta vizsgálja az euróövezeti fogyasztói hangulat alakulását. Együttvéve rendre nagyjából 14 ezer embert kérdeznek meg Belgiumból, Franciaországból, Hollandiából, Németországból, Olaszországból és Spanyoloroszágból. Ezek az országok adják az euróövezet gazdasági teljesítményének csaknem 85 százalékát.