Kíméletlen inflációt jeleznek előre májustól az MNB elemzői

Kíméletlen inflációt jeleznek előre májustól az MNB elemzői

Az étolaj ára akár a duplájára is emelkedhet májusban a hatósági ár kivezetésével.

Az országgyűlési választások után az infláció megugrását hozza magával az élelmiszer- és benzinárstop vége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint - írja a Népszava. A hatósági árak május 1-ig, illetve 15-ig hatályosak a jelenlegi szabályok értelmében.

A jegybank szakértői úgy látják, a februári 8,3 százalék után az első félévben az infláció 8 százalék felett marad, sőt kedvezőtlen esetben az árindex 10 százalék fölé is emelkedhet. Az infláció tetőzése júliusra várható, a legrosszabb forgatókönyv esetén nyár közepén meghaladhatja akár a 11 százalékot is. Azaz a következő hónapokban évtizedes rekordok dőlhetnek meg számításaik szerint.

Jelentősen növelte inflációs prognózisát az MNB, akár 9,8 százalék is lehet éves szinten

A jegybank 7,5-9,8 százalékra emelte idei inflációs prognózisát, továbbá csökkentette GDP-várakozását 2,5-4,5 százalékra legfrissebb Inflációs jelentésének kedden közölt főbb számai szerint. Az előző, decemberi Inflációs jelentésben 4,7-5,1 százalékos idei infláció és 4-5 százalékos GDP-várakozás szerepelt.

Összességében az MNB a korábbi 5 százalékról 7,5-9,8 százalékra emelte idei éves inflációs várakozását, míg a 2023-as prognózisát 3,3-5 százalékos sávba emelte.

Rövid távon még gyorsulni fog a pénzromlás üteme, és csak 2022 vége felé fog a mutató érdemben csökkenni

- fogalmazott Balatoni András, az MNB igazgatója.

Az idézett inflációs jelentés szerint sok függ az orosz-ukrán háború kimenetelétől: ugyanis ha gyorsan befejeződnek a harcok, akkor a nyersanyagárak csökkenhetnek a világpiacon, mérsékelve ezzel az árnyomást. A háború elhúzódása esetén erre nem, vagy csak később kerülhet sor.

A jegybank elemzői szerint a legdrasztikusabban az idén az üzemanyagok és a nem feldolgozott élelmiszerek ára emelkedik: az üzemanyagoknál éves átlagban 14-28 százalékos drágulást várnak. Az üzemanyagok jelentős emelkedését rövidtávon tompítja a május 15-ig meghosszabbított 480 forintos árplafon, ám ezt követően már érvényesülni fognak a piaci folyamatok. 

A lap kifejti továbbá, hogy a gabona 52, a növényi olajok 117 százalékkal drágultak, míg a cukor „csak” 16 százalékkal kerül többe. A hatósági ár ezek közül számos terméket érint. Így, amennyiben nem lesz hosszabbítás május 1-je után, a főzőolajok ára a duplájára emelkedhet májusban az árstop kivezetésével, de drasztikusan emelkedhet a tej- és hústermékek ára is.