Nálunk lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban

Nálunk lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban

Több hónapja hol a lengyelek, hol a csehek magasabb éves inflációs adatot közöltek, mint a magyar statisztikai hivatal, idén áprilisban azonban

nálunk lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unió tekintetében

az Eurostat szerdán közzétett, végleges áprilisi adatai alapján, írja a Portfolio.

Az 5,2 százalékos, éves alapú pénzromlási ütem egy kicsivel ugyan, de megelőzi a lengyeleknél kialakult 5,1 százalékos mértéket, s jóval magasabb a harmadik helyen álló luxemburgi rátánál – mely 3,3 százalékot mutat –, és a negyedik helyen lévő cseh 3,1 százalékos ütemnél. Ezelőtt minden hónapban hol a lengyel, hol a cseh éves áremelkedési ütem volt kissé magasabb a mienknél.

Az európai uniós csúcsra ugró magyar inflációs adat – ez egyébként sokéves magyar csúcsot is jelent – szintén alátámasztja, hogy az MNB alelnöke hétfőn miért is jelezte, miszerint: akár már júniusban kész a jegybank megelőző jellegű kamatemelésre.

Havi összevetésben az euróövezetben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, s az energiaárak nélkül szintén 0,6 százalékos volt a növekedés. A gyakran változó energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció 0,5 százalékos növekedést mutat. Éves szinten az energiaárak nélkül 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, a maginfláció szintén 0,7 százalékkal nőtt.

Az Európai Központi Bank előrejelzése szerint a következő hónapokban átmenetileg meg fogja haladni a fizetési övezet átlagos áremelkedése a jegybanki középtávú 2 százalékos inflációs célt – írja a portál – majd esztendőkig a cél alatt maradhat az éves ráta.

Ennek okán a jegybank egyelőre várhatóan kitart extrém laza monetáris politikája mellett, s a pandémia miatt bevezetett eszközvásárlási programját szintén valószínűleg csak jövőre fejezi be.