Lázár János most az el nem készült informatikai rendszerek miatt magyarázkodhatott

1,2 milliárd forintos hiba.

Az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy az oktatást nem csak a már ismert bajok sújtják, hanem olyan kis finomságok is, mint amire Hadházy Ákos, az LMP politikusa hívta fel a figyelmet.

Az ellenzéki képviselő arról beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a Klebersberg Központban 900 millió forintot költöttek el olyan informatikai programokra, melyek végül nem készültek el, vagy ha mégis, akkor nem használják azokat.

Jellemző, a tanügyi rendszer esete, amely egyébként arra szolgált volna, hogy nyilvántartsák a diákok jegyeit: a tavaly májusi bejárás óta már egy másik szoftvert vásároltak helyette.

Lázár János is elismerte a kormányinfón, hogy az informatikai rendszerek döntő többsége valóban nem készült el, ezért is kellett visszafizetni a támogatások egy részét.

A kancellária miniszter közlése szerint 11 olyan rendszer van, ami ugyan elkészült, de vagy kivezetésre került, vagy nem lett megfelelően előkészítve. Tizennégy szoftver viszont el sem készült, vagy nem hasznosulhatott egyáltalán.

A kormányzat szabálytalansági eljárást folytatott le, és a vizsgálat eredményeként a fenntartó Klebelsberg Központnak 1,2 milliárd forint támogatást kellett visszafizetni.