Mérséklődött a budapesti használt téglalakások és a panelek ára 2022 végén

Mérséklődött a budapesti használt téglalakások és a panelek ára 2022 végén

A fővárosban néhány százalékkal csökkent a lakások ára tavaly a negyedik negyedévben az előző három hónaphoz képest.

Csökkent a fővárosban a használt téglalakások és a panelek ára tavaly év végén - közölte az Otthon Centrum (OC) kedden az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint

Budapesten a használt téglalakások ára 3,5 százalékkal, a paneleké 2,5 százalékkal mérséklődött tavaly a negyedik negyedévben az előző három hónaphoz képest.

Az OC ismertette: tavaly az év utolsó három hónapjában a budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára 963 ezer forint volt. A legdrágább továbbra is az V. kerület 1,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. és III. kerület követ 1,12 millió forinttal.

Rámutattak, hogy a fővárosban a téglalakások árai 2022 harmadik negyedévéhez képest hektikusan alakultak: az I. kerületben 8 százalékos, míg a IV., V., XII. kerületben 10 százalékot meghaladó áresést tapasztaltak. Ugyanakkor ez utóbbi három kerületben volt a legnagyobb mértékű áremelkedés tavaly a harmadik negyedévben. A másik véglet a III. és X. kerület volt, ahol 15 százalékkal emelkedtek az árak negyedéves szinten.  

A panellakások piacán szintén fordulatot hozott 2022. A házgyári lakások átlagos négyzetméterára 743 ezer forint volt tavaly az év utolsó három hónapjában, 2,5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedév átlagánál. Ettől a III., a IX. kerület tért el, ahol 4 százalékkal, valamint a VIII. kerület, ahol 8 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak, míg számottevő, 16 százalékos áremelkedést mutattak ki a XIII. kerületben.

A legdrágább kerület a XIII. volt 928 ezer forintos négyzetméterárral. Ezzel a belvárosi kerület megelőzte a sokáig listavezető XI. kerületet, ahol átlag 900 ezer forintért cseréltek tulajdonost a panellakások. A dobogóra még a XIV. kerület fért fel 800 ezer forintos négyzetméterárral.

A fővárosban a családi házak négyzetméterára elérte a 739 ezer forintot tavaly év végére, ami 23 százalékos emelkedés az előző negyedévhez képest. Ez összefügghet azzal, hogy Budapesten elsősorban a jó állapotban lévő házak iránt volt nagyobb a kereslet - tájékoztatott az Otthon Centrum közleményében.