Az emelkedő lakáshitelkamatok és a bizonytalan gazdasági környezet miatt visszafogottá vált az ingatlanpiac áprilisban

Az emelkedő lakáshitelkamatok és a bizonytalan gazdasági környezet miatt visszafogottá vált az ingatlanpiac áprilisban

Visszafogottak voltak áprilisban a lakásvásárlók a bizonytalanabbá váló gazdasági környezet, az emelkedő lakáshitelkamatok, valamint a húsvéthatás miatt, de a kínálatnak a természetes ingatlanpiaci folyamatok, azaz a költözések azért támaszt nyújtanak – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amiben a kereslet és a kínálat áprilisi alakulását mutatják be.

Budapesten és a megyei jogú városokban kevesebb ingatlant hirdettek meg

Idén áprilisban több mint 1600 településen hirdettek meg eladásra lakóingatlanokat, ami 6 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. Ugyanakkor a feladott hirdetések száma kevesebb mint 2 százalékkal csökkent. A kínálat alakulása a különböző településtípusokon is felemás volt:

a fővárosban és a megyei jogú városokban tavaly áprilishoz képest 4 és 6 százalékkal kevesebb lakóingatlant hirdettek meg eladásra, a községekben viszont 10 százalékkal bővült a friss kínálat.

Utóbbi bővülésben szerepe van annak, hogy az agglomerációs térségek iránti növekvő kereslet miatt az ott lakók egy része megválna az ingatlanától – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Márciushoz képest 17 százalékos keresletcsökkenés figyelhető meg

A kereslet alakulását bemutatva hozzátette, az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma az előző hónaphoz képest 17 százalékkal csökkent, ebben viszont szerepet játszik a kínálat szűkülése is.

"Az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma ugyanis márciushoz képest csak 4 százalékkal volt kevesebb. Éves szinten pedig 6 százalékos ez a csökkenés. A keresletcsökkenés azzal is magyarázható, hogy az infláció elől menekülő vásárlók egy része már az első negyedévben letudta az adásvételt. Ráadásul áprilisban voltak a húsvéti ünnepek és választások is, ezek pedig szintén visszafogták a keresletet"

– mondta.

Egyelőre nem tudni, hogy csak átmeneti hanyatlásról van-e szó

A szakember szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy tartósan alacsonyabb keresleti-kínálati szintre rendezkedik-e be a piac, vagy csak átmeneti hanyatlásról van szó.

"Az áprilisi adatokból kiderül, hogy most extra lendületet nem kapott az országos lakáspiac. Ugyanakkor azért az is látható, hogy a lakáspiaci forgalomnak van egy stabil motorja. Mégpedig az élethelyzetek változása, például összeköltözés, válás vagy gyermekvállalás miatti vásárlások, örökléshez kötődő eladások folyamatosan friss kínálatot hoznak a kínálati oldalra"

– tette hozzá Balogh László.

Úgy látja, fontos kérdés lesz a következő hónapokban, hogy az idei év elején egyre nagyobb élénkülést mutató, rekordértékeket produkáló albérletpiac milyen extra lendületet tud adni a lakáspiacnak.