A rezsiemelés dacára egyelőre stagnál a használt lakások iránti kereslet

A rezsiemelés dacára egyelőre stagnál a használt lakások iránti kereslet

A lassulás első jelei láthatóak a használt lakások piacán, amelyen egyelőre nem okoztak felfordulást az új rezsiszabályok - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.

Az ingatlanhirdetési portál legfrissebb elemzésében több mint 200 ezer ingatlan kínálati adatai alapján mutatja be, hogyan változott a használt lakások piacán a kereslet és a kínálat az új rezsiszabályok előzetes bejelentése előtti és utáni három hétben.  

Az rezsiárak emelkedése értelmében ugyanis az átlag feletti fogyasztásra a korábbinál jóval magasabb díjak vonatkoznak.

A közlemény szerint az elmúlt három hétben a kereslet alig változott a használt lakások piacán, az eddig megszokott enyhe csökkenés érzékelhető. A kínálat viszont 10 százalékkal bővült ebben az időszakban, így már több mint 114 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathatnak a vevők. Ez utóbbi pedig a piac lassulásának az előjele.

Arra is kitértek, hogy az eladásra kínált közepes állapotú (többségében nagyobb fenntartási kiadásokkal rendelkező) családi házak átlagos négyzeméterára augusztus első hetében 662 ezer forint volt, ami stagnálást jelent a három héttel korábbi értékhez képest. A hasonló állapotú panel- és téglaépítésű lakások fajlagos ára 747 ezer, illetve 890 ezer forint volt, ez szintén majdnem megegyezik a július közepén látott árakkal.

A jó állapotú budapesti családi házakat 811 ezer, a paneleket 821 ezer forintos négyzetméterár jellemezte, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forintért kínálták eladásra.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, az adatokból az látszik, hogy a rezsiszabályokra higgadtan reagáltak a lakáseladók és lakásvásárlók.

Balogh László a közleményben arra is kitért, várhatóan a novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, hogy egy-egy lakásnál mennyire sikerült takarékoskodni vagy mennyire emelkedhetnek a fenntartási költségek. Az ehhez köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullámra, amelyben takarékosabb lakóingatlan után nézhetnek a tulajdonosok, csak 2023 elején lehet számítani. Hagyományosan a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek az esetleges lakásváltásról, ami csak 2023-ban lesz érezhető a lakáspiacon.