Ingyenes kézikönyvvel képzik ki "jogaikra" a migránsokat

Már Törökországban kezükbe nyomják a kis füzetet, amelyben felvilágosítják őket állítólagos jogaikról. Kötelességekről nem igazán esik szó. 

Az arab nyelvű kisokost a Földközi-tengeren átkelő migránsokat segítő WatchTheMed, és a w2eu nevű civil szervezet adja ki. Az utóbbi rejtélyes betűszó feloldása: Wellcome to Europe! (Isten hozott Európában!). Német és brit blogok szerint a w2eu mögött a Soros Alapítvány áll, bár erre vonatkozó megbízható forrást nem találni. 
 
Egy neve elhallgatását kérő aktivista a brit televíziónak elmondta: önkénteseik Törökországban és Görögországban igyekeznek minden menekültet ellátni ezzel a kézikönyvvel.
 
 
A füzetben vannak nagyon hasznos és humanitárius szempontból támadhatatlan dolgok is: egy 24 órában elérhető telefonszám, amelyet a tengeren, vagy a parton bajba került emberek hívhatnak, a vonal másik végén levő önkéntesek pedig értesítik az illetékes parti őrséget.  
 
Az már vitathatóbb, hogy a w2.eu honlapján azzal fogadják a látogatót, hogy Isten hozta őt Európában 
a szabad mozgáshoz mindenkinek joga van.
Sőt, e "joguk" érvényesítéséhez valóságos kiképzést kaphatnak azok, akik végigböngészik az oldalt. Majd' minden európai országban megadnak olyan szervezeteket, telefonszámokat, amelyek segítenek nekik, hogy "szabadon mozoghassanak". Magyarországon ez a Menedék Alapítvány. 
 
Ezzel a nemes szándékkal csak egy apró gond van.  
A "szabad mozgáshoz való jog" nem létezik. 
Illetve nem úgy, ahogyan azt most a gyanútlan bevándorlókkal el akarják hitetni. Szabad mozgáshoz azoknak van joga, akik az adott országban kötelező úti okmányokkal rendelkeznek, Ehhez célszerű a határátkelőket igénybe venni, a zöld határon átlibbenni, ugyanis
a világ nagyjából minden államában törvénytelen.
Ez egyedül azokra nem vonatkozik, akik menedékjogi kérelmet nyújtanak be. Ezzel viszont jár egy csomó olyan kötelezettség, amelyek ideiglenesen épp e szabad mozgás korlátozásával járhatnak. Menekülttáborba kell menni, ott regisztrálni kell, ujjlenyomatot megadni, és legalább pár mondatban megindokolni, hogy mit is keres az illető nálunk. Ezek mind olyan dolgok, amelyeket a migránsok a lelkes jogvédőktől nem nagyon hallanak. Csak azt, hogy jogaik vannak, és jogok érvényesítéséhez segítséget is kapnak. Aztán szerencsétlenek nem értik, miért állják útjukat, miért pakolják buszokra, miért viszik gyűjtőpontokra és táborokba őket a gonosz rasszista hatóságok, mikor nekik "joguk van_" csak úgy szabadon mozogni. Megmondta az ügyvéd úr!
 
Ha én afgán máktermesztő, aleppói matektanár, bagdadi ponthegesztő, vagy bangladesi munkanélküli lennék, biztosan hinnék az európai, fehér jogászoknak. Ha én európai, fehér jogász lennék, éppen ezért nem hazudnék nekik...