Integrációs tanfolyamra küldi a migránsokat Brüsszel, de nincs elég férőhely

Kétszer annyi férőhelyre lenne szükség az újonnan érkezett bevándorlók integrációs programjaiban a belga fővárosban, mint amennyi jelenleg rendelkezésre áll.

Brüsszelben egyelőre nincs kötelező integrációs tanfolyam, de a főváros kormányát adó többség már megállapodott a tanfolyamok kötelezővé tételéről az újonnan érkezők számára. A jogszabályt várhatóan valamikor az év folyamán fogadják majd el. Flandriában több mint tíz éve, Vallóniában október óta kötelező az integrációs tanfolyam a bevándorlók számára.

A fővárosban jelenleg mindössze egy központ kínál ilyen képzést, amely nyelvtanfolyamból és állampolgári ismeretekből áll, az is holland nyelvű, és 3000 embert tud fogadni. A francia nyelvű központ megnyitása már napirenden van, a brüsszeli kormány pedig úgy döntött: megduplázza az erre fordítandó összeget, és egy helyett két ilyen létesítményt hoz létre, egyenként 2000 fős kapacitással. Ezeknek már decemberben meg kellett volna nyílniuk, de egyelőre ez nem történt meg. Az illetékesek további többhetes késésről beszélnek.

Belgiumban tavaly 35 476-an adtak be menedékkérelmet. Közülük 15-20 ezernek lehet majd szüksége integrációs tanfolyamra, így a 7000 hely sem lesz elegendő - írta a napilap.

A cikk idézte a Koordináció és Kezdeményezés a Menekültekért és Külföldiekért (Ciré) nevű civilszervezet integrációs szakértőjét, aki felvetette annak lehetőségét, hogy hátrányba kerülhetnek azok, akik nem tudnak részt venni a tanfolyamokon. Sylvie de Terschueren emlékeztetett, hogy Vallóniában szankcionálható, aki kimarad a tanfolyamokról; az önkormányzatok szociális hivatalai például megtagadhatják tőlük a segélyek folyósítását. Flandriában a kötelező tanfolyam ellenére nincsenek szankciók, éppen azért, mert kevés a férőhely.

A szakértő arra is emlékeztetett, hogy a szövetségi kormány öt évente felülvizsgálná a menekültstátusokat. A Ciré szakértője rámutatott: minek az integrációs tanfolyam, ha öt év múlva úgyis hazaküldhetik a menekülteket?