Jobbik: A kormányzati kommunikációval azt kell elérni, hogy az emberek ne pánikoljanak

Jobbik: A kormányzati kommunikációval azt kell elérni, hogy az emberek ne pánikoljanak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos felkészülésben és védekezésben a Jobbik a kormánnyal partner lesz mindaddig, amíg úgy látják, a kabinet jól végzi a munkáját és pontos tájékoztatást nyújt a magyar lakosság számára – szögezte le csütörtöki sajtótájékoztatóján Lukács László György, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese, egészségügyi szakpolitikusa. Hozzátette,

a pánikot szükséges megelőzni, elkerülni,

a legszéleskörűbb tájékoztatást kell eljuttatni a lakossághoz annak érdekében, hogy az országban nyugalom legyen, mindenki higgadta tudja megközelíteni ezt a problémát.

Mint arról tegnap lapunk is beszámolt, a SOTE hallgatói között két iráni diák igazoltan fertőződött a koronavírussal, ezt Orbán Viktor Facebook-videóban jelentette be nem sokkal az operatív törzs rendkívüli sajtótájékoztatója előtt.

Hivatalos: Magyarországot is elérte a koronavírus

Egyszerre két emberben is azonosították a koronavírust Magyarországon - jelentette be Facebookra feltöltött videójában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint két iráni diáknál mutatták ki a vírust, az erre a célra kijelölt Szent László Kórházba szállították őket. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközök a rendelkezésre állnak.

Lukács László sajtótájékoztatóján arra kérte a kormányt, hogy mivel a vírus igazoltan Magyarországon van, minden erejét a védekezésre fordítsa. Így többek közt kommunikációjukban ne nemzeti konzultációt vigyen, hanem a vírussal kapcsolatos védekezésre, megelőzésre fordítsa erőforrásait. Fontosnak nevezte, hogy a kormányzati kommunikációval el kell érni,

az emberek ne pánikoljanak,

hanem készüljenek fel arra, mi várható az elkövetkező hetekben, tanuljunk más országok jó, illetve rossz gyakorlatából.

Az ellenzéki erő nevében Lukács arra kérte a kormányt, fontolják meg, hogy

az ezer főnél nagyobbra tervezett, zárt terű rendezvényeket tiltsák be, mivel kiemelt fertőzésveszélyt jelenthet.

Egyúttal azt is javasolta a kormánynak önkormányzatoknak, rendezvényszervezőknek, hogy végezzenek kockázatelemzést az ezer fő feletti, nyílt térben tartandó rendezvényekre, ezeken miként biztosítható az emberek biztonsága. Ezzel kapcsolatban kiemelte a közelgő nemzeti ünnepet, március 15-ét. Arra kérte a kormányt, készítse el az ezzel kapcsolatos terveket, majd azokat juttassa el az ünnepi megemlékezéseket szervező önkormányzatokhoz, civil szervezetekhez, pártokhoz.

Keresztbe tehet a koronavírus a március 15-i ünnepségeknek?

Szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy Magyarországon is azonosítottak két koronavírus által fertőzött személyt. Noha a nemzetközi tendenciákból kiindulva várható volt a vírus megjelenése az országhatárokon belül -főleg, hogy több fertőzött turista is megfordult Budapesten-, az eddigi előkészületek új fázisba érkeztek, ettől a ponttól kezdve felgyorsulhatnak az események.

Az iráni diákokkal kapcsolatban felvetette, tisztázni kell, miként léphettek be az országba, milyen munkát végeztek. Közölte: szerda este levelet írt Kontrát Károly belügyi államtitkárnak, amiben órára, percre pontosan arról érdeklődött,

  • a diákok mikor jelentkeztek vizsgálatra a Szent László Kórházban,
  • mikor végezték el a szükséges tesztet,
  • mikor igazolta a teszt a koronavírus jelenlétét,
  • mikor értesítették az operatív törzset.

Lukács emlékeztetett, az iráni diákok koronavírus-fertőzöttsége gyanúsan egybeesik azzal az idővel, amikor kormánypárti politikusok tömeges migrációval kapcsolatos kommunikációjában megjelent Irán is.

Németh Szilárd: az illegális migráció és a koronavírus kéz a kézben járnak

Németh Szilárd szerint az illegális migráció és a koronavírus kéz a kézben járnak, mert a Közel-Keleten Irán a vírus gócpontja: Security Check Required null

Koronavírus: a migráns irániak miatt igen, de a letelepedési kötvényes kínaiak miatt nem aggódik a fideszes

Facebook-videóban kapcsolja össze a koronavírus-járványt és a migrációt Hollik István fideszes politikus, mint a rövid, „egybites" üzenetében fogalmaz: A legtöbb illegális bevándorló ugyanis olyan területről érkezik, mint például Irán, ami a koronavírus gócpontja is egyben. A demagóg politikus azonban két dolgot elhallgat: 1.

Lukács azt mondta, nem akar összeesküvés-elméleteket gyártani, de

elképzelhető, hogy a kormányzat hamarabb tudhatott róla, hogy van Magyarországon két iráni beteg,

úgy látja, „abba az irányba mutatnak a tények és az események”, hogy a kormánynak a koronavírus terjedésével és Irán szerepével összekötő, egy-két nappal ezelőtt elindított migrációs tematikája nem véletlen. Lukács leszögezte, természetesen tudják, hogy Kína és Irán a két legfertőzöttebb terület, ezért a politikus arra is kíváncsi, hogyan történik a Magyarországra érkező külföldiek átvizsgálása,

hogyan fordulhat elő, hogy külföldi állampolgár úgy érkezik Magyarországra, hogy a vírust hordozza, majd napokig nem derül ki, hogy a vírussal fertőzött.

A konzervatív politikus bízik benne, hogy Kontrát Károly államtitkár tisztázza a helyzetet, és így a kormányzat a látszatát is el tudja kerülni annak, hogy a migrációs tematikát összekapcsolja a koronavírus-járvánnyal és az emberekben megnyugtatás helyett a biztonságérzet hiányát próbálná kelteni. A Jobbik azt szeretné, hogy a magyar emberek fizikai és egészségügyi biztonsága legyen figyelembe véve – hangsúlyozta a szakpolitikus.