Már halálos áldozatai is vannak Iránban a kormányellenes tüntetéseknek, több mint 700 embert letartóztattak

Már halálos áldozatai is vannak Iránban a kormányellenes tüntetéseknek, több mint 700 embert letartóztattak

Az Irán északi részén több mint egy hete elkezdődött kormányellenes tüntetéseken már több mint hétszáz embert tartóztattak le a helyi rendőrség közlése szerint.

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy szeptember 13-án meghalt egy őrizetbe vett fiatal kurd nő, a 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte a hidzsábját. Halála újra felszította az indulatokat az országrészben a személyes szabadságjogok korlátozása, a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályok és a szankciók sújtotta gazdaság miatt.

Ahmad Vahídi iráni belügyminiszter közölte szombaton, hogy az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat eredménye szerint a rendőrség nem hibáztatható az őrizetbe vett Mahsza Amini haláláért. A belügy közlése szerint a fiatal nőt nem verték meg és más módon sem sérült a koponyája.

Szívrohamot kapott

– jelentette ki a miniszter az MTI szerint.

A dpa hírügynökség jelentése szerint Amini apja határozottan elutasította a jelentést. Azt állítja, hogy lányának nem volt semmilyen szívproblémája, így nem halhatott meg szívrohamban.

A demonstrációkon a Gilán tartományi rendőrség vezetőjének szombati tájékoztatása szerint 739 tüntetőt, köztük 60 nőt vettek őrizetbe, és tőlük fegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is elkoboztak. A rendőrfőnök szerint a letartóztatott tüntetők több mint száz rendőr megsebesítéséért és közintézményekben okozott károkért felelősek. A tüntetéseknek egyes források szerint 11, más adatok szerint már 50 halálos áldozata is van. António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak a szükségtelen és túlzott erőalkalmazástól a kormányellenes tüntetéseken.

Szombaton ismét több tucatnyi iraki és iráni kurd vonult fel az észak-iraki Erbilben. Az ENSZ helyi épülete előtt gyülekező demonstrálók Amini fényképét ábrázoló plakátokat tartottak fel, és Irán politikai és vallási vezetőjére, Ali Hamenei ajatollahra utalva azt kiabálták, hogy „halál a diktátorra”.