6 millió forint hiányzik a kormánypárti képviselőnek irodát bérbe adó cég beszámolójából

6 millió forint hiányzik a kormánypárti képviselőnek irodát bérbe adó cég beszámolójából

Csöbör Katalin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1-es számú egyéni választókerületének fideszes országgyűlési képviselője számára az Országgyűlés Hivatala (OGYH) 2015 óta bérel egy budapesti irodát, ami havonta 159 ezer forintba kerül. Az Országgyűlés nyilvántartása alapján a Magyar Narancs azt írja, 2014. december 20. és 2018. február 28. között összesen 6,1 millió forintot fizettek a Bandiagara Kft.-nek a miskolci képviselő fővárosi irodájának bérletéért. Egy másik, ugyanaznap kelt határozatlan idejű szerződés is megköttetett a céggel, melynek teljesítése 5 millió 818 ezer forintot tett ki.

Az OGYH honlapja szerint 

tehát a választáson jelöltként is induló Csöbör irodabérlése ezidáig közel 12 millió forintba került.

Azonban a Bandiagara Kft. elmúlt hat évének gazdálkodási adatai alapján a lap eltérést fedezett fel az Országgyűlés által kifizetett és a cég által kimutatott összegek közt. Eszerint

az OGYH-tól kapott bérleti díj felének valahogy nyoma veszett a cég könyvelésében.

Így a cégbíróságra beküldött adatok között

12 millió forintból 6 millió forint nem található.

De a társaságnak olyan éve is volt, amikor konkrétan nulla forint bevételt tüntetett fel.

2020-ban az Országgyűléstől származó teljes bérletidíj-bevétel köddé vált a könyvekben, miközben csak a Csöbörnek kiadott iroda bérleti díjából 1 millió 920 ezer forint bevétele keletkezhetett. A Magyar Narancs szerint az ominózus cég egyetlen évben sem szerepeltette Csöbör irodájának teljes, évi 2 millió forintos összegét.

A Bandiagara Kft. székhelye Budapesten egy Róbert Károly körúti házban van, ott azonban nem találták Csöbör Katalin képviselői irodáját. Megkeresték az érintetteket, de se Csöbör, se Dávid Imre, a cég ügyvezető-tulajdonosa nem válaszolt. Ahogy a határozatlan idejű szerződést megkötő Bakos Emil sem.

Emellett egy további érdekes szálként említik az ügyben, hogy a Dávid által 2006-ban megalapított Borsod-Dominium Ingatlanforgalmazó Kft.-ben 2009. november és 2010. július között nyolc hónapon át üzlettársa volt Sebestyén László miskolci Fidesz-elnök egyik fia, Sebestyén János Attila. Majd a cégben a Csöbörnek irodát biztosító Dávid utódja lett mint társtulajdonos és ügyvezető, a kft. 2015-ös kényszertörléséig.

A lap azt is feltételezi, ha két, egymással párhuzamosan futott szerződésről van szó, akkor Csöbör számára a Bandiagara 2015-2018 között két irodát is bérbe adhatott vagy duplán adhatott ki irodát.