Ön is szokott tévedésből lépfenebaktérium-mintákat küldözgetni?

Az érintett laboratóriumok döntő többsége, 193 az Egyesült Államokban van, nyolc pedig más országban. Ezek Európában Németország, Norvégia, Olaszország, Nagy-Britannia. Rajtuk kívül Kanadába, Ausztráliába, Dél-Koreába és Japánba jutott a utahi, életre veszélyes kórokozóból.
 
Az Egyesült Államokon belül mindegyik tagállamban akad laboratórium, amelyik kapott lépfene-baktériumot. 87 közvetlenül a utahi katonai laboratóriumtól, a többi 106 pedig közvetve a 87-től.
 
Az anyagot a biológiai fegyveres fenyegetések elleni kutatáshoz küldték szét. A szállítmányban inaktív baktériumoknak kellett volna lenniük, ám az előzetes kezelés ellenére a baktériumok egy része életképes maradt. Az amerikai védelmi minisztérium rögvest a tévedés kiderülésekor igyekezett hangsúlyozni, hogy a baktériumminták senki egészségét sem sodorták veszélybe, mivel ellenőrzött körülmények között szállították és adták át őket.
 
Megbetegedésről azóta sincs hír.
 
A lépfene (antrax) egyes formáiban magas halálozási aránnyal járó fertőző betegség, amelyet a Bacillus Anthracis nevű baktérium okoz. A hidegháború idején több országban is előállítottak antraxot biológiai fegyverként.