Iskolafenntartó: kirúgott közalkalmazottak, egyre több közmunkás

Négy hónap alatt több mint kétezerrel nőtt az állami iskolafenntartónál foglalkoztatott közmunkások száma, miközben a közalkalmazotti létszám erősen lecsökkent.

Egyre csökken a közalkalmazottak száma a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) oktatási intézményeinél, a közmunkásoké eközben jelentősen nő – írja a Világgazdaság. Míg 2014 decemberében még csak 2378, idén áprilisban már 4421 közmunkást foglalkoztatott a Klik, ami 86 százalékos növekedést jelent négy hónap alatt. Ezt a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási portáljának összesítése és a Klik adatai is alátámsztják. Ezzel szemben míg a tavalyi év elején még 143 ezer közalkalmazottat foglalkoztatott az iskolafenntartó, az idei év elején számuk alig több mint 134 ezer volt.
 
Országgyűlési képviselők arra figyelmeztettek: egyre jellemzőbb az a tendencia, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, akiket aztán közmunkásként visszafoglalkoztatnak. Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterere vizsgálatot ígért.
 
Idén februárban már a második legnagyobb közfoglalkoztató volt az intézményfenntartó. A lap érdeklődésére elmondták: főleg takarítókat, karbantartókat, portásokat, adminisztrátorokat, pedagógiai asszisztenseket és szabadidő-szervezőket alkalmaznak ebben a formában.
 
A közmunkásbérek még most is csak a minimálbérek 75-85 százalékát érik el, ráadásul a közfoglalkoztatók jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe, a közmunkás bérét akár 95 százalékban is támogathatja az állam, ezért éri meg trükközni az intézményeknek.