Egyre durvuló iskolai zaklatások: megvakítottak egy fiút az osztálytársai Szegeden

Egyre durvuló iskolai zaklatások: megvakítottak egy fiút az osztálytársai Szegeden

Mostanában egyre többször hallani eldurvult, erőszakba torkolló iskolai zaklatásokról, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a klasszikus "diákcsínyekkel". Mint ismert, nemrégiben egy 16 éves magyar fiú követett el öngyilkosságot, mert nem bírta tovább elviselni osztálytársai zaklatásait.

A Blikk most egy olyan családról ír, ahol a gyermek az iskolapadból került rokkantnyugdíjba, miután osztálytársai megvakították.

Lovászi Gyöngyiék középső gyereke, Gergő tanulászavaros volt sajátos nevelési igénnyel, de az általános iskolát jól vette. A gondok a középiskolánál kezdődtek, amikor a szegedi tehetséggondozó iskolába került, egy speciális oktatási intézménybe a tanulási és magatartásgondokkal küzdő gyerekek számára.

Mint kiderült, ekkor kezdték el Gergőt piszkálni az osztálytársai: csicskáztatták, megverték, megrugdosták, és rendszeresen elvették tőle az uzsonnáját vagy a zsebpénzét. „Hogy verbálisan és fizikálisan is bántalmazzák, a fiam csak később mondta el. Az osztályfőnökkel minden atrocitás után beszéltem, de semmi sem történt, az iskola nem segített nekünk” – idézte fel az édesanya a lapnak.

2010-ben a fiú szemébe fenyőtobozt dobtak az iskolatársai, és mivel elmaradt a segítségnyújtás, a történtekről pedig a szülők állítása szerint nem is értesítették őket, a gyerek 90 százalékos látáskárosodást szenvedett a levált retina miatt.

„Ráadásul mindez azzal folytatódott, hogy egy vonalzóval is Gergő szemébe csaptak és fel akarták gyújtani a ruháját. Akkor az iskolától azt a választ kaptuk, tegyünk feljelentést, mert ők nem tudnak mit tenni” – mesélte Lovászi Gyöngyi.

Az eljárás hat évig húzódott, az akkor már 18 éves zaklatókat végül jogerősen pénzbírságra és közmunkára ítélték. A bíró azzal indokolta enyhe büntetést, hogy a vádlottak a tett elkövetésekor kiskorúak voltak.

"A bíróság döntése szerint az iskolának és a két fiatalnak egyetemlegesen négymillió forintot kell fizetniük kártérítésként, vagyis, akinek lesz pénze, attól kapjuk a megítélt összeget, de még nem jutottunk hozzá" – fejtette ki a lapnak az édesanya, megjegyezve, hogy az oktatási intézmény csak azt ismerte el, hogy a fia szemsérülése a bántalmazásból következett be, de a pszichés károkat nem.

Mint azt az igazságügyi pszichológus is leírta a bullying hosszú távú következménye a pszichés elváltozás

 – emelte ki. Az édesanya elmondása szerint fiánál paranoid skizofrénia alakult ki a zaklatások miatt.

Az édesanya szerint a bíróság által megítélt összes nem segít a fiúkon, „és nem is ez a lényege a dolognak, ugyanis a látáskárosodása miatt rokkantnyugdíjas lett, ahogy kikerült az iskolából, ami épp kifutja a műkönnyadagját”.