Dr. Szijjártó László szerint jó döntés, hogy mérlegelhetnek a szülők, de most még rizikós a terasznyitás

Dr. Szijjártó László szerint jó döntés, hogy mérlegelhetnek a szülők, de most még rizikós a terasznyitás

Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint alapvetően a járványügyi szakemberek felelőssége, hogy milyen hatértékek mentén hoznak olyan intézkedéseket, amelyek enyhíthetik a korlátozásokat. Azt viszont jó döntésnek tartja, hogy a szülők is mérlegelhetik, hogy iskolába engedjék az alsó tagozatos gyerekeiket.

Nyilván vizsgálni kell több tényezőt is. Milyen a család összetétele. Vannak-e idősek, amikor rizikósabb, hogy a gyerek esetleg haza viszi a vírust, de szempont a gyermek tanulmányi előmenetele, a szülők szociális helyzete is. Tehát ezeket kellene még mérlegelni, ezért a mostani helyzetet nem az átoltottság mértéke szabhatná meg, hanem ezeknek a különböző pro és kontra érvek lehetőleg bizonyított megválaszolása

- mondta dr. Szijjártó László. 

Dr. Szijjártó László utalt az egyik legrangosabb szakmai folyóirat, a Nature márciusban megjelent elemzésére. Ennek lényege, hogy az oltás sem feltétlenül jelent védettséget, mert a mutációk miatt - hasonlóan az influenza vírushoz - hullámokban újra megjelenhet a koronavírus globális terjedése és ez így maradhat még két-három évig.

Ezek persze csak hipotézisek, tehát nem biztos, hogy így lesz, de muszáj ezzel is számolni. Azonban a hazai oltási rendszerrel kapcsolatban a kollégák jelezték, hogy a háziorvosi rendszert nagyon leterheli az oltások szervezése és lebonyolítása. Főleg az idősebb háziorvosoknak nehéz időszak ez, mert akár 12 órát is dolgoznak, ami már a betegellátást is érinti, nem beszélve arról, hogy akár többen is összegyűlhetnek növelve így a fertőzésveszélyt

-mutatott rá az oltási folyamat nehézségeire a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke

A terasznyitásokkal kapcsoltban dr. Szijjártó László úgy vélte, rizikós dolog, de nem lehet még tudni, hogy a következő időszakban hogyan alakul a járvány. Elképzelhető, hogy májusra annyira csökkenhet az átfertőzöttség, hogy végül nem lesz annyira rizikós, az viszont tény, hogy a kórházak még mindig erősen túlterheltek és az egészségügyben dolgozók, az alapellátásban dolgozók is nagyon kimerültek, ami szintén fontos tényező.

Felemásra sikeredett az iskolanyitás, a háziorvos szerint meg kellett volna várni az 50 százalékos átoltottságot

Válaszok helyett inkább újabb kérdéseket, felvetéseket eredményezett a teraszok megnyitása, az alsótagozatosok iskolába járása és az átoltottság kormány által megadott mértéke, ami most 3,5 millió beoltott embert jelent. Vannak akik szerint ez még nem elég a sokat hangoztatott nyájimmunitás eléréshez, mások szerint a várható mutációk miatt nem is minden vakcina lesz igazán hatásos és sok ezer alsós továbbra is a távoktatást választja, aminek nem is mindig a koronavírus-járvány volt a fő oka.

A MOK megyei elnöke a napokban az N1TV vendégeként beszélt arról, hogy háborús állapotok uralkodnak a magyar kórházakban a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Eowd8Fej7Xs.jpg?itok=BCNRuN1h","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Eowd8Fej7Xs&ab_channel=nemzeti1tv","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}