Az iskolaőrök többsége már az előszűrőnél sem jutott tovább

Az iskolaőrök többsége már az előszűrőnél sem jutott tovább

Összesen 1409 fő jelentkezett július végéig iskolaőrnek, azonban az egészségügyi, pszichológiai és erőnléti vizsgálatok után már csak 497-en tudták elkezdni a képzést az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint. A lemorzsolódás egyébként a későbbiek folyamán is várható, hiszen egy hónapos, sűrű felkészítésnek néznek elébe azok, akik továbbjutottak. Nekik 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamon kell részt venniük, ezeket pedig vizsga is követi. 

Az ORFK az állományból 422 főt intézményi szolgálatra, 75 személyt pedig helyettesítésre osztana be. A rendőrség szerint országszerte 478 iskolába kellene őrt küldeni, ezt azonban a képzést megkezdők számadatai alapján szűkösen tudják majd teljesíteni. Egy iskolaőr pedig kevés lehet egy olyan intézményben, ahol több százan tanulnak. 

A rend őreiből az iskolák őrei?

Mindezeket figyelembe véve nem kizárt az, hogy a rendőrség a hivatásos állományból átvezényelt munkatársakkal pótolná az iskolaőrhiányt. A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) már több olyan panaszt, aggódó megkeresést kapott, miszerint rendőröket paranccsal is átvezényelhetnek iskolákba.

Az ORFK hangsúlyozta, csak önkéntes jelentkezőkkel számolnak, azonban a rendőrök jogviszonyáról szóló 2015-ös szolgálati törvény megengedi, hogy az egyenruhásokat évente négy hónapra átvezényelhessék „a rendvédelmi szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe meghatározott szolgálati feladat teljesítésére”, egy hónapig pedig szolgálati beosztásuktól függetlenül is áthelyezhetőek bármilyen más munkakörbe. 

Dávid Ferenc, az FRSZ főtitkár-helyettese úgy véli, az egy hónapig tartó pedagógiai-pszichológiai felkészítés egy profi rendőrnek is kevés lenne. A rendőrök pedig a bűnözőkkel való bánásmódhoz szoktak, nem pedig kamaszokhoz, s a fiatalkorú elkövetőkkel foglalkozó nyomozók is speciális kiképzésben részesülnek.