Ismerkedjünk meg a kőzetgyapottal! (x)

Ismerkedjünk meg a kőzetgyapottal! (x)

Ma már teljesen nyilvánvaló mindenki számára, hogy a házakat mindenféleképpen szigetelni kell. A modern házak már alapból így épülnek, a régebben épült kertes házak és lakótelepek pedig minél előbb hőszigetelést kell, hogy kapjanak.

A szigetelés hatására az épület fizikai jellemzői alapvető változásokon mennek keresztül, ezáltal élhetőbbé válnak. Nem mindegy azonban az sem, hogy mit használunk szigetelőanyagként. Cikkünkben bemutatjuk a kőzetgyapotot, ami a legjobb választás, ha hőszigetelő anyagot keresünk.

A szigetelőanyag kiválasztása

A piacon többféle szigetelőanyagot találhatunk, a csomeszigeteles.hu a hőszigetelés teljes kínálatát felvonultatja, azonban a kőzetgyapot kiemelten ajánlott, ha hatékony opciót keresünk.

Az első feladat természetesen a kivitelező megtalálása, hiszen a helyes kivitelezés a tökéletes végeredmény előfeltétele.

A szakértő már ajánlhat konkrét márkát is, és mivel a szigetelés egy életre szól, ezért érdemes a legjobbak közül választani. A kőzetgyapot a legkiválóbb hőszigetelő anyag és ezt a kiemelkedő fizikai tulajdonságainak köszönheti, melyet a gyártástechnológia segítségével alakítanak ki.

Miből készül a kőzetgyapot?

Az egyik nagyon fontos tényező, hogy ez az anyag a természetből származik, ezért egyáltalán nem szennyezi a környezetet. Nem kell aggódnunk a Földünkért, ha ásványgyapotot választunk, hiszen bazaltkőből készül. A bazaltkő egy magmás kőzet, ebből gyártják a kőzetgyapotot, mégpedig mészkő vagy dolomit segítségével.

A gyártási folyamat

A gyártás során a nyersanyagokat nagyon magas hőmérsékletre hevítik, ezáltal pedig megolvadnak. A folyékony állapotban következik a rostosítás, így a termékben apró kis buborékok keletkeznek, melyek levegőt tartalmaznak. A rostosított alapanyagot a következő lépésben formázzák és keményítik, így keletkezik végül a különböző vastagságú kőzetgyapot szigetelőanyag.

Melyek az előnyei?

⚫ Kiváló hőszigetelő hatás: a rostosítás során kialakított résekben lévő levegő segítségével. Ennek eredményeként az épület nyáron nem melegszik fel annyira, télen pedig megőrzi a benti meleget. Ezáltal energiamegtakarítást eredményez, így az épület fenntarthatóvá válik.

⚫ Magas szintű zajvédelem gondoskodik a házban élő emberek nyugalmáról, hiszen a szigetelés akár 45-50 decibelt is képes elnyelni, így a lakás nyugodt, csendes otthon lesz.

⚫ Megszünteti a hőhidat, szellőzik és légáteresztő, ezáltal meggátolható a falakon történő páralecsapódás és az ezt kísérő penészesedés, így egészségesebb környezetet biztosít a lakók számára.

⚫ Tűzálló tulajdonsága révén nagyon biztonságos, hiszen akár 1000 Celsius fok hőmérsékletet is kibír, nem éghető anyag.

⚫ Külső és belső térben is használható, akár gipszkarton falak hő- és hangszigetelésre is.

⚫ Környezetbarát és fenntartható anyag, a természetből származik.

Látható, hogy mennyiféle előnnyel jár, ha az épület szigeteléséhez a környezetbarát és remek tulajdonságokkal rendelkező kőzetgyapotot választjuk.