Ismét razziáztak az izraeli csapatok Gázában csütörtök éjjel

Ismét razziáztak az izraeli csapatok Gázában csütörtök éjjel

A szárazföldi razziák célja a terroristák megölése, illetve a terület előkészítése a tervezett nagyszabású behatolásra.

Az izraeli hadsereg egységei csütörtök este és éjjel ismét rajtaütést tartottak a Gázai övezetben - jelentette be az izraeli katonai szóvivő pénteken az MTI szerint.

Gyalogsági, páncélos és műszaki alakulatok a légierő drónjainak és helikoptereinek támogatásával rajtaütöttek a Gázai övezet északi és középső részén. A műveletben a Hamász iszlamista szervezet célpontjait támadták Szadaija negyedben és az övezet más részein. A Hamász katonai állásait lőtték többek között Gáza városában, és rakétaindító pontokat, valamint a szervezet székházát is támadták.

Az izraeli hadsereg már a Gázai övezet környékén végrehajtott iszlamista mészárlás utáni első napokban átlépte a határt, holttesteket keresve. A csütörtökön megkezdett razziák már kiterjedtebb területeket értek el, az erők közelednek az izraeli határ közelében lévő lakóházakhoz. Katonai tisztviselők szerint a razziáknak az a célja, hogy információkat gyűjtsenek és összecsapásokat váltsanak ki az iszlamista fegyveresekkel, hogy azok előjöjjenek a civil lakóházak alatti rejtekhelyeikről.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy

a Gázai övezetben a következő napokban is folytatódnak a szárazföldi razziák, melyek célja terroristák megölése, a terület előkészítése a tervezett nagyszabású behatolásra és az izraeli állások kiépítése.

Palesztin jelentés szerint az izraeli katonák megölték az Iszlám Dzsihád három fegyveresét a ciszjordániai Dzseninben. Egyikük a Dzsenin Brigád parancsnoka, Iszer al-Amer volt.

A katonai szóvivő szerint harminchat körözött palesztint tartóztattak le az éjszakai razziákban Ciszjordániában, közülük tizenheten a Hamász harcosai. Dzseninben tűzharc tört ki izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, ebben vesztette életét Iszer al-Amer.

Az izraeli katonai hatóságok aláírták a Hamász egyik ciszjordániai magas rangú vezetőjének, Szalah al-Arúrinak a Rámalláh melletti Arura faluban lévő házának lerombolásáról szóló végzést. A szóvivő azt is közölte, hogy már 229 olyan személy családját értesítették szeretteik gázai fogva tartásáról, akiket a Hamász támadása során hurcoltak el október elején.

(Címlapkép: Járőröző izraeli katonák Dél-Izraelben, a Gázai övezet határtérségében 2023. október 26-án. Az előző este az izraeli hadsereg egyik elitegysége harckocsikkal szárazföldi rajtaütést hajtott végre a Gázai övezet északi részén, előkészítendő az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni katonai fellépés következő szakaszát. MTI/EPA/Abir Szultan)