Ismét látogathatják német politikusok a Törökországban állomásozó katonákat

"Ha Berlin továbbra is így viselkedik, mint most, megadjuk az engedélyt".

A törökországi német egység a katonák mellett hat Tornado típusú felderítő gépből, valamint egy légi utántöltő repülőgépből áll.

A Habertürk című tekintélyes török hírportál úgy tudja, hogy az első hivatalos "seregszemlére" október 4. és 6. között kerülhet sor.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter üdvözölte Ankara döntését. Hangsúlyozta, hogy a német hadsereg (Bundeswehr) a parlamentnek tartozik felelőséggel. A török lépés egy kicsit lendített a kapcsolatainkon - tette hozzá a tárcavezető.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Die Welt című német konzervatív lapnak adott szerdai interjújában úgy fogalmazott: "ha Berlin továbbra is így viselkedik, mint most, megadjuk az engedélyt". A politikus részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Angela Merkel német kancellár a G20 csoport kínai csúcstalálkozójának szünetében Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott vasárnapi megbeszélése után azt mondta, hogy Incirlik ügyében már a következő napokban "kedvező hírek" érkezhetnek.

A török vezetés azután tagadta meg a német politikusoknak a látogatásokat, miután a német szövetségi parlament (Bundestag) június elején népirtásnak minősítette az egykori Oszmán Birodalomban 101 éve elkezdett örményellenes mészárlásokat. Bár maga Merkel a szavazáson hivatalos elfoglaltsága miatt nem vett részt, a történtek feszültséget keltettek a két ország viszonyában. A Bundeswehr tavaly december óta nyújt közvetlen támogatást az IÁ elleni nemzetközi koalíció légicsapásaihoz.