Ismét lecsapott a román korrupcióellenes ügyészség

Romániában a legnagyobb napilap igazgatóját és volt miniszterelnöki tanácsadót vettek őrizetbe.

Truica, a szociáldemokrata Adrian Nastase volt miniszterelnök tanácsadójaként is dolgozott 2004 előtt. Az ügyészség szerint Truica 2006-ban bűnszövetkezetet hozott létre annak érdekében, hogy Bukarest északi részén egy mezőgazdasági kutatóállomás tulajdonában lévő, csaknem 29 hektáros telket törvénytelenül megszerezzen természetbeni visszaszolgáltatás útján.

Az ügyben a 2004 és 2008 között kormányzó liberális Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök kancelláriájában dolgozó egyik tanácsadó is érintett.

Az ügyészek szerint Truica azt állította magáról, hogy politikai befolyással rendelkezik, és az igazságszolgáltatásban is vannak összeköttetései, és ezzel az érvvel győzte meg azt a személyt, akitől megvásárolta az ügyészek szerint törvénytelen örökösödési jogot. A románok korrupcióellenes harcáról EBBEN A CIKKBEN olvashat).

A telket 2008-ban meg is szerezte, és ezzel 136 millió euró (42,9 milliárd forint) kárt okozott az államnak bűntársaival együtt - olvasható az ügyészség közleményében.

A román média szerint a telket a román királyi családból származó Paul herceg kérte vissza. Ő hivatalosan nem tagja a román királyi családnak, amely 1881 és 1947 között uralkodott Romániában, ugyanis ennek feje, Mihály király nem ismeri el Paul hercegi rangját arra hivatkozva, hogy édesapja az uralkodóház által el nem ismert házasságból született.

Az ügyészek szerint Dan Andronic, az Evenimentul Zilei igazgatója és Marius Marcovici, a Tariceanu idején a miniszterelnöki kancelláriában dolgozó tanácsadó 2007-ban csatlakozott a bűnszövetkezethez.

A vádhatóság azt állítja, hogy Truica megvesztegette a mezőgazdasági kutatóállomás vezetőségét, hogy járuljanak hozzá törvénytelen természetbeni visszaszolgáltatáshoz.

Bukarest északi részén a telkek keresettek, mert ott találhatók a legmagasabb ingatlanárak.