Ismét megmutatták a magyar íjászok és lovasok a világnak, hogy mit tudnak

A Magyar-Turán Alapítvány pénteki közleménye szerint a magyarok lovas íjászat, tradicionális íjászat, íjász távlövés, lovas birkózás, kirgiz birkózás, övbirkózás és bothúzás kategóriákban mérték össze erejüket a nemzetközi tornán, az eredmény pedig

egy arany, és hat bronzérem lett.

Mint írták, a szeptember 3-8 között Kirgizisztánban lezajlott tornán mintegy 53 ország több ezer sportolója vett részt (Közép-Ázsia országai száz főt meghaladó delegációkat küldtek), és az eseményt maga a kirgiz elnök, Almazbek Atambaev nyitotta meg.

A kirgíz szervezők felkérésére az egyik főbemutatót a Magyar Turán Szövetség lovasharc válogatottja tartotta. Ezen jelen volt Kirgizisztán kulturális minisztere, sport és oktatási minisztere, nemzetközi szervezetek küldöttei, több mint 10 ország diplomatái, Magyarország kazakisztáni nagykövete, és a magyar külügyminisztérium három fős küldöttsége.

A Nomád Világjátékokon Magyarországot a Kurultájt szervező Magyar-Turán Alapítvány által delegált sportolók, valamint a magyar bothúzó válogatott (mas-wrestling) képviselték. A magyar delegáció összesen 28 főből állt. Magyarország kiemelt sikert ért el.

Az egyik legfontosabb nomád sportban, a lovasíjászatban magyar győzelem született Vermes István jóvoltából, és a bronzérmes is egy magyar, a győztes fia Vermes Balázs lett. Tradicionális íjász távlövésben Szabó József bronzérmes lett. Tradicionális kirgiz birkózásban (kyrgyz kurosh) Hagyó Gábor és Tóth Róbert is bronzérmet szerzett. Juhász Dominik pedig bothúzásban lett szintén bronzérmes.

Mint a szervezők írták, további magyar siker, hogy Szlovákia képviseletében is főleg felvidéki magyar hagyományőrzők versenyeztek, és a három éremszerző mindegyike magyar.

A Nomád Világjátékokat legközelebb 2018-ban rendezik meg.