Januártól az ITM szigorítja a drónhasználatot

Januártól az ITM szigorítja a  drónhasználatot

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, vagyis az ITM törvényjavaslatot nyújtott be, mely szerint januártól csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethető pilóta nélküli légijármű.

A minisztérium elmondta, hogy a pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások még tavaly nyáron léptek hatályba, míg a repülésvégrehajtási, üzemeltetési feltételeket rögzítő, további rendeleteket idén júliustól kellett volna alkalmazni, ami a COVID-járvány miatt 2020 végére tolódott.

Persze akadtak részletszabályok, amiket a tagállamokra bíztak, így az ITM javaslata az új hazai drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza - írja a 444.hu.

Ezt követően a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet majd a drónokról és használóikról, a hazai légteret pedig csak a nyilvántartásba vett járművek használhatják.

Az új előírások tartalmazzák, hogy a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drónok nem terjed majd ki a nyilvántartásba-vételi kötelezettség. Lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérhető, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül. A közlemény szerint az, aki engedély nélkül drónozik valaki házánál, magánlaksértésért is felelősségre vonható - írja a lap.