Itt a nyár: 3,3 milliós bírsággal csapott le élelmiszerárusokra a Nébih

Itt a nyár: 3,3 milliós bírsággal csapott le élelmiszerárusokra a Nébih

Főként strandbüfékre és streedfood árusokra szabtak ki komoly pénzbüntetést. Az állami hatóság összesen 205 kilogramm élelmiszert vont ki a forgalomból.

A strandbüfék és a streetfood árusító helyek nyári szezonális ellenőrzése során az állami kézben levő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 3,3 millió forintos bírságot szabott ki 48 eljárásban, és 205 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben - számol be az MTI.

A hatóság közleménye szerint vegyes eredménnyel zárult az 346 vendéglátó egységre kiterjedő országos ellenőrzés.

Találtak bizonyos hiányosságokat

Azt írják, a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása körül is merültek fel problémák.

Az esetek 11,5 százalékában tapasztalták a takarítás hiányosságait, és a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát, valamint a vendéglátóhelyek 10,2 százalékában problémát jelentett a készételek tárolása.

Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, a fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát. A hatósági felügyelők több esetben (7 százalék) tapasztalták, hogy az alapanyagok nyomonkövetését nem biztosították, illetve lejárt minőségmegőrzési- és fogyaszthatósági idejű termékeket tároltak - jelezték.

A fesztiválok árusai sem ússzák meg

A Nébih augusztus 15-ig tartó ellenőrzés-sorozatának további részében fesztiválok és Balaton környéki vendéglátóhelyek vizsgálatára is sor kerül. Továbbá kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre, grillsajtokra, növényvédőszerekre, macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítményekre és az élőállat-szállítmányokra - sorolták a közleményben.

(Címlapkép: Lángost készítenek az új vásárcsarnokban Mezőcsáton az átadóünnepség napján, 2021. november 26-án. MTI/Vajda János)