Kitört egy vulkán Izland fővárosa közelében

Kitört egy vulkán Izland fővárosa közelében

Kitört egy tűzhányó Izlandon a főváros, Reykjavík közelében, a vöröslő lávatömeg megjelenését földrengések kísérték csütörtökön - közölte az izlandi földtani intézet.

A Reykjanes félszigeten, Reykjavíktól mintegy harminc kilométerre északnyugatra található vulkán jelenlegi kitörése sokkal erőteljesebb volt, mint a 2021-es.

A láva eddig körülbelül 74 ezer négyzetméternyi területet borított be.

Csütörtök reggel 4,6-es erősségű földrengés rázta meg a félszigetet a földtani intézet szerint. A földmozgások száma jelentősen csökkent a vulkánkitörés kezdete, szerda délután óta.

A közelben élők egyelőre nincsenek veszélyben. A terület gyéren lakott, de itt található az ország legnagyobb repülőtere, amely Izland légi forgalmának nagy részét bonyolítja.

Szakértők számoltak a kitöréssel, amelyet az elmúlt időszakban földrengések és föld alatti magmamozgások jeleztek előre.

Azt nem tudni, hogy meddig tart majd a vulkáni tevékenység, de tavaly hónapokig ömlött a láva ugyanebben a térségben. Sőt, többen még hot dogot is sütögettek a láva melegén.

Sütött már vulkán láváján virslit? Izlandon most megteheti

Még március 19-én tört ki egy vulkán Izlandon, Reykjavík közelében. A füstölő vulkán és lávája rengeteg embert csábított a Reykjanes-félszigetre, hogy élőben gyönyörködhessen benne. 

A helyi hatóságok szerint a természeti látványosság legalább 1830 látogatót vonzott a Fagradalsfjall hegy közelébe szerdán. A polgári védelem aláhúzta: kisgyerekek nem tartózkodhatnak a kitörési zónában.

A tavalyi kitörés helyszínét 435 ezernél is több turista kereste fel.

Az MTI emlékeztet, Izlandon 32 tűzhányórendszer aktív, sokkal több, mint bárhol Európában. Az országban, amely az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemezt elválasztó törésvonalon fekszik, átlagosan ötévente fordul elő vulkánkitörés.