Izrael állítása szerint megölte a Hamász légi hadviselési szakértőjét

Izrael állítása szerint megölte a Hamász légi hadviselési szakértőjét

Ő volt az, akit az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadások egyik kitervelőjének tartanak.

Izrael szombaton azt állította, hogy megölte a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezet légi műveletekért felelős emberét, akit egyúttal az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadások egyik kitervelőjének tart, számolt be az MTI.

Aszem Abu Rakaba "irányította azokat a terroristákat, akik siklóernyőn szivárogtak be Izraelbe, és ő volt a felelős az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hadállásai elleni dróntámadásokért is"

- írta a hadsereg a Telegramon.

A hadsereg egy videót tett közzé, amelyen egy épület felrobbanása látható a levegőből.

Mint ismert, az október 7-én Izrael Gázai övezethez közeli területein elkövetett brutális támadásokban több mint 1400 ember halt meg, többségük civil. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei közül sok százan áttörték az Izrael és a Gázai övezet közötti határkerítést, néhányan pedig siklóernyővel jutottak át. Ezután elkezdtek a környékbeli településeken (kibucokban) és egy zenei fesztiválon válogatás nélkül gyilkolni. Több mint 220 embert túszul ejtettek, őket palesztin területen tartják fogva.

A Hamászt Izrael mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősíti.

Az Aszem Abu Rakab haláláról szóló hírek azután érkeztek, hogy Izrael bejelentette: kiszélesíti szárazföldi offenzíváját Gázában, de a tengerparti terület szinte teljes kommunikációs zárlat alatt van, vagyis az izraeli offenzíváról péntek este óta szinte semmilyen információ nem jelent meg.

Az Hamász fegyveres ága, az Izzedín el-Kasszám Brigádok szerint összecsapások voltak Beit-Hanún városban északkeleten és az el-Bureidzs menekülttáborban a keskeny övezet közepén.

Ezt az információt egyelőre nem lehetett független forrásból ellenőrizni - jegyezte meg a dpa hírügynökség.

Izrael az október 7-i támadás óta elzárta az övezetbe irányuló élelmiszer-, víz-, áram- és üzemanyag-szállítást, és intenzíven bombázza a területet a levegőből. Az elmúlt héten többtucatnyi segélyszállító teherautó jutott be az övezetbe Egyiptomból.

Izrael azt állítja, hogy támadásai a Hamász és annak infrastruktúrája ellen irányulnak. Az ENSZ azonban figyelmeztette, hogy a blokád és a támadások kollektív büntetésnek minősülhetnek, ami a nemzetközi jog szerint törvénytelen.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium a palesztin halálos áldozatok számát a háború kezdete óta 7326-ra teszi.

(Címlapkép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált ház előtt izraeli katona a Gázai övezet közelében lévő Kfar Aza kibucban 2023. október 27-én. A többfrontos támadás következtében több mint 1400 ember életét vesztette Izraelben, ebben a kibucban sok lakót meggyilkoltak vagy foglyul ejtettek a palesztinok. MTI/AP/Maya Alleruzzo )