Izrael humanitárius övezetet hoz létre a Gáza déli részén

Izrael humanitárius övezetet hoz létre a Gáza déli részén

Közben a Gázai övezetben működő baptista kórházat kedden ért rakétatámadásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg.

Izrael humanitárius övezetet hoz létre az övezet déli, tengerparti részén a Gázai övezet északi részéről elmenekülők részére - jelentette a katonai szóvivő szerdán.

Az izraeli hadsereg (IDF) továbbra is arra szólítja fel az övezet északi részének civil lakosságát, hogy meneküljenek a Vádi Gáza folyón túli, déli területekre, ahol Al-Mavasziban segélyekkel várja majd őket egy humanitárius zóna.

A hadsereg közleménye szerint a nemzetközi humanitárius segélyeket "szükség esetén" a Hán-Junisztól nyugatra eső területre irányítják. A hét eleje óta a Gázai övezet északi része lakosainak százezrei költöztek délre az izraeli hadsereg felszólítása nyomán.

Egyelőre nem világos, hogy Izrael miként és mikor engedélyezi a segélyek bejuttatását az övezetbe, ugyanis korábban ezt összekötötték az Izraelből a Gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli fogoly számára nyújtott humanitárius lépésekkel.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője Joe Biden amerikai elnök szerdai izraeli látogatása előtt azt mondta, hogy

az Egyesült Államok "közel áll a megállapodáshoz Egyiptommal a humanitárius segélyek Gázába történő átadásáról."

Azt is közölte, hogy az amerikai kormány továbbra is kapcsolatban áll Izraellel a civilek védelmének fontosságát illetően.

"Optimisták vagyunk azzal kapcsolatban, hogy képesek leszünk humanitárius segélyt szállítani Gázába" - mondta Kirby.

Kirby elmondta, hogy Joe Biden elnök Izraelben várhatóan találkozik a Hamász terrortámadás áldozatainak és a Gázába hurcoltaknak a családtagjaival. Kirby kijelentette, hogy Biden "kemény kérdéseket" kíván feltenni izraeli kollégáinak, foglalkozni fog a gázai humanitárius kérdésekkel, az elraboltak ügyével, valamint Izrael jövőre vonatkozó terveivel.

Joe Biden Izraelbe érkezése előtt jelentősen csökkent az izraeli légierő támadásainak száma a Gázai övezetben található iszlamista szervezetek célpontjai ellen.

Izraelben attól tartanak, hogy a megbeszélések idején heves rakétatámadások várhatók a gázai iszlamista terrorszervezetektől az izraeli települések ellen, melyek megzavarhatják Biden izraeli tartózkodását. Ezért a helyi média értesülése szerint úgy döntöttek, hogy

legalább Biden távozásáig nem indítják meg a napok óta várt szárazföldi hadműveletet az övezet északi részén található Hamász erődítmények ellen.

Az ENSZ főtitkárát "elborzasztotta" a gázai kórház elleni támadás

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán úgy fogalmazott, hogy "elszörnyedt" a gázai kórház ellen kedden elkövetett, több száz áldozatot követelő rakétatámadás miatt, amelyet egyúttal határozottan elítélt.

Guterres az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) pekingi csúcstalálkozójának megnyitó ünnepségén leszögezte, hogy elítéli a Hamász október 7-én Izraelben elkövetett, civilek ellen elkövetett atrocitásait, ám úgy vélte, "ezek a támadások nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését". Guterres már korábban felszólította a Hamászt a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, Izraelt pedig arra kérte, hogy engedélyezze a humanitárius segélyek azonnali és korlátlan hozzáférését a gázai lakosság legalapvetőbb szükségleteinek ellátására. Emellett azonnali humanitárius célú tűzszünetre is felszólított, valamint felhívást intézett "a mérhetetlen emberi szenvedés enyhítése" érdekében.

A Gázai-övezetben működő baptista kórházat kedden ért rakétatámadásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg. A Hamász és a Palesztin Nemzeti Hatóság Izraelt okolta és "mészárlással" vádolta a hadsereget, míg Izrael szerint a robbanás az Iszlám Dzsihád elhibázott rakétakilövésének a következménye. A terrorszervezet szintén tagadja felelősségét a robbanásban.

Izrael közben újabb bizonyítékokat tett közé szerdán az Iszlám Dzsihád felelősségéről a gázai kórház melletti robbanásban

Az izraeli hadsereg szóvivője nyilvánosságra hozott több, terroristák között kedd este, a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanás után lehallgatott beszélgetést, melyekből az derül ki, hogy a Hamász tudott az Iszlám Dzsihád felelősségéről, és szándékosan állította, hogy Izrael bombázta a kórházat.

(Címlapkép: zraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő rafahi menekülttáborban 2023. október 2023. október 17-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Hatem Ali)