A nagytestvér bevédte a terrorállamot

Egyszerű az amerikai álláspont: Palesztina nem létezik, ezért a területén nem is lehet bűncselekményeket elkövetni.

Ez annak nyomán vált lehetségessé, hogy a Palesztin Hatóság csatlakozott az ICC-t létrehozó nemzetközi dokumentumhoz, és visszamenőleg elismerte a bíróság joghatóságát arra az időszakra, amelybe már beleszámít a terrorállam által legutóbb indított gázai övezeti hadművelet is. Így a kérdéses időben az adott területen akár az izraeliek, akár a palesztinok által elkövetett jogsértések ügyében elvi lehetőség nyílik a vizsgálat lefolytatására - annak ellenére, hogy Izrael nem csatlakozott az ICC statútumához.

A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy a terrorállam nagy testvérének az az álláspontja, hogy Palesztina nem létező állam, így nincs joga csatlakozni az ICC-hez. "Az ellentéteket tárgyalások útján, és nem egyoldalú lépésekkel kell rendezni" - fogalmazott helyi idő szerint pénteken Jeff Rathke, a tárca szóvivője - értesült az MTI.

Előzőleg Izrael botrányosnak nevezte a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének döntését.

Közleményében Fatou Bensouda, az ICC-ügyésze ugyanakkor leszögezte, hogy az előzetes vizsgálatot a teljes függetlenség és pártatlanság jegyében fogja lefolytatni.

Az előzetes vizsgálat még nem jelenti a teljes tényfeltáró vizsgálat megindítását. Pusztán arra szolgál, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az ügyész eldöntse, elég nyomós érv szól-e amellett, hogy egy alapos, érdemi vizsgálat nyomán valószínűsíthetően háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésére derülhet fény, valamint a cselekmények olyan jellegűek-e, amelyek ügyében az ICC illetékes eljárni.